Çocuğunuzun kabızlığının en önemli nedeni abur cubur!

Normal düzene dönmesi zaman alıyor

Çocuğun sağlığı ve hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen kabızlık, çocukluk yaş grubunun yüzde 28’ini etkiliyor. Kabızlık hayati bir rahatsızlık olmasa da çocuklar için can sıkıcı durumlara sebep olabilmektedir. Kabızlığın temel nedenlerinden biri, yanlış beslenme alışkanlıkları…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Namık Kemal Akpınar, “Abur cubur, yani ev dışından tedarik edilen ve içerisinde katkı maddelerinin çok olduğu konsantre şekerli yiyeceklerin yenmesi, sebze ve meyvelerin yeteri kadar tüketilmemesi, aşırı pastörize-inek sütü tercih edilmesi, yetersiz lifli gıda tüketimi ve yetersiz sıvı alımı kabızlığa yol açıyor” dedi.

Kabızlık, kısaca haftada 3’ten az olmak üzere, sert ve ağrılı bir şekilde dışkılama durumu olarak tanımlanıyor. Hastanın normal hayatına dönmesi bazen haftalar bazen aylar alabiliyor. Bu sebeple yapılması ve yapılmaması gereken önerileri sabırla uygulamaya devam etmek gerekiyor.

Tuvaletini yapan çocuğu ödüllendirmek gerekiyor

Dışkı çıkımda bekledikçe sıvı içeriği azalıyor ve dışkı daha da katı hale geliyor. Yani çıkımın son aşamasında dışkı bekledikçe kişinin tuvalete çıkmaya karşı refleks isteği de giderek azalıyor. Makatta yara veya basur gibi rahatsızlıklar da dışkılama esnasında ağrıya neden olmaktadır. Bu durum tuvaletini tutma alışkanlığı gibi sakıncalı alışkanların oluşmasına yol açmaktadır. Ilık suya oturma banyoları, makatta ağrıyı azaltıp rahatlamaya yardımcı oluyor.

Kişilerin özellikle yemek yerken ve yemek sonrası ilk 30 dakika içerisinde barsak hareketleri hızlanıyor. Bundan dolayı kabızlık şikâyeti olan çocuğun her yemekten sonra özellikle de sabah kahvaltısından sonra tuvalete oturma alışkanlığı kazanması gerekiyor. Tuvalet alışkanlığı oluşması için; çocuğun en az 10 dakika tuvalete oturtulması ve her tuvaletini yaptığında ödüllendirilmesi gerekiyor.

Hamur işleri kabızlığa iyi gelmiyor

  • Mevsimine göre kuru veya yaş kayısı, erik, armut, şeftali, her türlü sebze ve meyve tüketimini artırın.
  • 2 yaşının altında süt alınıyorsa günde 2 su bardağını aşmayın.
  • Şekerli hamur ve hamur türevi yiyeceklerden uzak tutun.
  • Patlamış mısır lif oranı bakımından zengin bir içeriğe sahip olduğu için aralıklarla tüketebilir.
  • Sık fitil veya sabun kullanımı ve benzeri yöntemleri değil, uzman doktorların tavsiyelerini dikkate alın.
  • Tedavide kullanılacak ilaçları doktorun önereceği doz ve sürede verin.
  • İlaç tedavisini birdenbire değil aylar içinde azaltarak kesin.

Nadiren de olsa başka bir hastalığın habercisi olabiliyor

Kabızlık yüzde 95 oranında beslenme ve tuvalet alışkanlıklarındaki hatalardan kaynaklanıyor. Ancak yüzde 5 oranda da olsa, başka bir rahatsızlık kaynaklı olarak da meydana gelebiliyor. Böyle durumlarda kabızlığın genel olarak tanımlanan belirtilerinin yanında ek bulgular kendini gösteriyor. Bu ek bulguları dikkatle takip etmek ve bir doktorla paylaşmak, büyük önem taşıyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir