Çocuklarda doğumsal ve sonradan gelişen meme hastalıkları

Farklı meme hastalıkları var

Çocukluk döneminde meme hastalıklarına rastlanabiliyor. Çocuklarda meme sağlığının korunması için anne babaların bu konuda bilinçli olması gerekiyor. Çocukların sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi önem taşıyor.

Prof. Dr. Hülya Öztürk, çocuklarda meme hastalıkları ve tedavi yöntemleri ilgili bilgi verdi:

Çocuklarda görülen meme hastalıkları doğuştan ya da sonradan olabilir. Doğumsal olarak meme veya meme başının hiç bulunmaması ya da aksesuar meme dokusu şeklinde adlandırılan birden fazla meme başı, meme dokusunun olması gibi tablolar görülebilir. Memenin hiç olmaması nadir görülürken, aksesuar meme toplumda yüzde 1-2 sıklığında görülmektedir.

Bunun dışında meme asimetrisi denilen, memenin büyüklükleri arasında fark olması çok sık rastlanan bir durumdur. Hormonal veya travmaya bağlı gelişebilir. Makromasti adı verilen meme dokusunun aşırı büyümesi obezite ile beraber ortaya çıkabilir. Normal boyutta bir memenin hızla küçülmesi ise hızlı kilo kaybı görülen hastalarda ve yeme bozukluklarında olabilir.

Aşırı büyüyen meme, tek veya çift taraflı olabilmektedir. Gelişme çağındaki çocuklarda meme dokusunun hormonlara aşırı duyarlı olmasına bağlı gelişmektedir.

Bununla birlikte yenidoğan ya da ergenlik döneminde mastit denilen meme enfeksiyonuyla karşılaşılabilmektedir. Meme travmaları, meme başı akıntısı, mastalji yani meme ağrısı özellikle menstürasyon döngüyle ilişkili ağrı ve memede kitle, çocuklarda görülebilen meme hastalıklarıdır.

Yanlış beslenme alışkanlıkları önemli bir risk faktörü

Memenin doğuştan hastalıkları nadir görülürken, sonradan ortaya çıkan hastalıkları özellikle ergenlik döneminde hormonal durumlar, beslenme alışkanlıkları ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak daha sık görülebilmektedir.

Meme kanseri, ergenlik veya çocuk yaş grubunda oldukça nadir görülmektedir. 20 yaş altındaki kadınların milyonda birinde görülürken, tüm çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 1’ini oluşturur. Kitleler ise 18 yaş altında yüzde 3.35 olarak tespit edilmiştir. Bu kitleler genellikle iyi huyludur.

Çocuklarda meme hastalıkları konusunda bunlara dikkat edin 

  • Genetik faktörler (ailesel geçiş)
  • Hormonal nedenler, özellikle östrojen duyarlılığın artması (adrenal kaynaklı –yiyeceklerden)
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Plastik günlük kullanım malzemeleri
  • Östrojen içeren ürünlerin tüketilmesi

Bu belirtileri atlamayın!

Tüm çocuklar ve ergenlik çağındaki bireylerin şikayeti olmasa bile yıllık kontrollerinin yapılması gerekir.

Özellikle ergenlikte daha önce göğüs kafesi bölgesine radyasyon almışsa, ailede meme kanseri öyküsü ya da ailesel BRCA-1 ve BRCA-2 gen bozukluğu tespit edilmişse bu kişiler daha yakından takip edilmelidir. Çocuklarda bu belirtiler fark edildiğinde vakit kaybedilmeden çocuk cerrahisi uzmanına başvurulmalıdır.

  • Memede ele gelen kitle, ağrı
  • Meme başında akıntı
  • Meme derisi üzerindeki eritem, ülserler, meme başının içe çekilmesi
  • Koltuk altı lenf nodlarının büyümesi
  • Meme büyüklüklerinin farklı olması
  • Memede asimetri

Çay, asitli içecekler, kahve ve çikolatayı kısıtlayın

Yenidoğan dönemindeki apse, sık olmamasına rağmen sepsis denilen tabloya yol açarak bebeğin hayatını tehdit edebilmektedir. Yine aşırı büyüme gösteren meme dokusu çocuklarda iskelet bozuklukları, duruş anomalileri ve baş boyun ağrılarına yol açabilmektedir. Meme başı akıntıları antibiyotik tedavisi ile gerileyebilmektedir.

Ağrılar ise yüzde 40 oranında görülmektedir. Meme dokusunun şişmesine bağlı nodülarite artışını neden olabilmektedir. Ağrı kesici ilaçlar fayda sağlayabilmekle birlikte, çay, asitli içecekler, kahve ve çikolata tüketiminin kısıtlanması tedavide öne çıkmaktadır.

Meme hastalığında tedavi çocuğa özel planlanıyor

Çocuklarda meme hastalıklarının tanısı; fiziki muayenenin yanı sıra ultrason, ince iğne biyopsisi ve MR gibi tetkikler ile belirlenmektedir. Memenin az gelişmesi veya asimetri söz konusu ise, iskelet gelişimi tamamlandıktan meme küçültme ameliyatı yapılmaktadır. Eğer ağrı ve iskelet bozukluğuna neden olan, hızlı büyüyen bir kitle varsa, cerrahi işlemle çıkarılmalıdır. Çocuklarda nadir görülen meme kanserinde ise geniş doku rezeksiyonuyla beraber kitlenin tamamı çıkarılmalıdır.

Erkek çocuklarda da görülebiliyor

Meme hastalıkları sadece kız çocuklarında değil, erkek çocuklarında ortaya çıkmaktadır. Asimetrik meme büyümesi (jinekomasti), meme başı akıntısı, memede ağrılı veya ağrısız kitle varlığında gerekli tetkikler yapılmalıdır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir