Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları nasıl tedavi edilir?

Sebebi belirlenemeyen ateşte idrar tahlili yapılmalı 

İdrar yolu enfeksiyonuna bir yaş altında erkek çocuklarda, bir yaş üzerinde ise kız çocuklarında daha sık rastlanıyor. Dışkıda bulunan koli basili bakterisi hastalığın en yaygın nedeni. Özellikle çocukların idrarını bekletme alışkanlığı bu enfeksiyonun görülme sıklığını artıran nedenler arasında yer alıyor.

Çocuk Nefroloji Uzmanı Dr. Gökçe Can, çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonu ve korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi:

Böbrek, üreter ve mesanenin bakteriler sebebiyle enfekte olmasına idrar yolları iltihabı denilmektedir. Vezikoüreteral reflü ve işeme bozukluğu olanların yanı sıra özellikle tuvalet eğitimini tamamlamış oyun çağı kız çocuklarında bekletmeye bağlı olarak idrar yolu enfeksiyon sıklığı daha fazla artmaktadır.

En büyük nedeni koli basili bakterisi

Enfeksiyonun başlıca nedeni E-coli olarak adlandırılan Koli basili bakterisidir. Dışkıda bulunan Koli basili, genital bölge etrafında olan mikroorganizmaların idrar yollarına bulaşması ile ortaya çıkar. Bununla birlikte böbreklerde yapısal anomaliler de enfeksiyona yatkınlık yaratabilir.

Bu yapısal üriner sistem bozuklukları; vezikoüreteral reflü (VUR),  böbrek kanallarında darlık, böbrek taşı şeklinde sıralanabilir. Ayrıca işeme fonksiyon bozuklukları, idrar bekletme, kişisel hijyen kurallarına dikkat etmeme, çocuklara uygun tuvaletin olmaması ve boşaltımın doğru yapılamaması enfeksiyona sebep olabilecek durumları oluşturmaktadır.

Çocuklarda görülen idrar yolu enfeksiyonunun alt üriner ve üst üriner sistem belirtileri birbirinden farklılık göstermektedir. Üst üriner sistem enfeksiyonu böbreklerin iltihabı olurken, alt üriner enfeksiyonu ise üreterlerin ve mesanenin iltihabıdır. Ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, yan ağrısı, sırt ağrısı, sık idrara çıkma isteği, idrarı yaparken yanma, ağrı ve batma, aniden idrar gelme hissi, idrarda kan genel belirtiler arasında yer almaktadır.

İki yaşından küçük bebeklerde ise belirtiler daha dikkatli değerlendirilmelidir. Bu sebeple ateşli olan ve ateş odağının saptanamadığı bütün küçük çocuklarda mutlaka idrar tahlili yapılmalıdır. Yine küçük bebeklerde beslenmede azalma, gelişme geriliği, idrarda kötü koku, uzamış sarılık varlığında akla gelmelidir.

Tedavi enfeksiyon oluşan bölgeye göre değişiyor

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi, enfeksiyonun alt ya da üst üriner sistemde olmasına göre değişmektedir. Üst üriner sistem enfeksiyonunda böbreklerde kalıcı hasar riski olduğu için tedavinin parenteral yani kas veya damar içine enjeksiyon yolu ile antibiyotik tedavisi şeklinde uygulanması; alt üriner sistem enfeksiyonunda ise ağızdan verilen antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. Tedavinin önemli bir parçasını da çocukların bu süreçte bol sıvı tüketmesi oluşturur.

Enfeksiyon kronik hale gelebiliyor

Enfeksiyon bazı çocuklarda kronik hale gelebilmektedir. Buna tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu denir. Bunun altında üriner sistem anomalisi çıkma ihtimali yüksektir. Bu sebeple tekrarlayan durumlarda çocuklarda ultrason dışında, böbrek görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.

Çocukların özellikle okullardaki tuvaletleri kullanmaları aileleri hijyen açısından endişelendirebilmektedir. Ancak tuvaletin hijyeninden çok aileler çocuklarına tuvaletlerini tutmamalarını öğretmeli. Tuvaleti kullanırken hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerektiği benimsetilmelidir. Çünkü uzun süre idrarı tutmak çocuklarda enfeksiyona yol açan sebeplerden birini oluşturmaktadır.

Bu önlemlerle idrar yolu enfeksiyonlarından korunabilirsiniz!

  • Bol su tüketmeli
  • İdrarını bekletmemeli ve hemen tuvalete gitmeli
  • Sıkı çamaşır giymemeli
  • İç çamaşırlarının pamuklu olmasına özen gösterin
  • Hijyen kurallarına uymalı. Tuvaletten sonra genital temizliği önden arkaya doğru yapmalı
  • Yaz tatili dönemlerinde havuz yerine denize girmeli
  • Bu hastalığı çocuk nefroloji uzmanı takip etmeli



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir