Haftada en az 3 gün horlayan çocukta uyku apnesi görülebilir

Prematürelerde daha fazla rastlanıyor

Basit bir horlamadan, tıkayıcı solunum tipine kadar değişiklik gösteren uyku apnesi, çocuklarda farklı sorunlara yol açabilir.

Op. Dr. Ziya Bozkurt

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi KBB Hastalıkları, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ziya Bozkurt; ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı:

Fazla kilo, geniz eti, büyük bademcik, alerjik rinit, yüz ve kafa kemiklerindeki bozukluklar ile kas dokusundaki bozulmalar uyku apnesine neden olabilmektedir. Uyku apnesi ya da uyku bozuklukları geniş çerçevede izlenebilecek bir hastalık grubudur. Çalışmalara göre, hastalık çocuklarda yüzde 1-6 oranında görülmektedir.

Uyku apnesi, basit bir horlama ile belirti verebilmektedir. Genel olarak horlama çocuklarda yüzde 3-12 oranında görülmektedir. Prematürelerde uyku apnesine daha fazla rastlanıyor; bunun sebebi solunum sisteminin hem kontrol zayıflığı hem de daha küçük olmasınadır. Bu çocuklar özellikle kendi yaş gruplarını yakaladıkları dönemlerde risk azalır.

Alışkanlık haline gelmiş horlamaya dikkat

3-6 yaş arasındaki çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesinden kaynaklı uyku apnesi daha sıktır. Eğer bir çocuk haftada 3 günden fazla horluyorsa ve aile bunu fark ediyorsa; mutlaka uyku apnesi açısından değerlendirmek gerekir. Uykuda nefes alırken zorlanma yine dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Apne, uykuda kısa süreli solunum durmalarıdır. Eğer çocuk daha çok oturarak veya başını ve boynunu geriye atarak uyumayı tercih ediyorsa ya da gün içinde uyku hali varsa uyku apnesi akla gelmelidir.

Gelişim geriliğine neden olabilir

Yetişkinler ile çocukların uyku apnesi birbirinden farklı. Yetişkinlerde uyku apnesine bağlı olarak depresyon ve kalp problemleri, ritim bozuklukları, koroner arter hastalıkları ve hipertansiyon görüyoruz.

Çocuklarda gelişim gerilikleri ve özellikle dikkat dağınıklıkları, buna bağlı da okul başarısında düşmeler gözlenebilmektedir. Özellikle davranış bozuklukları, hiperaktivite görülmektedir. Araştırmalar; kan basıncı ve kalp ile olunum hastalıkları üzerine de birtakım etkilerini ortaya çıkardı. Özellikle alt ıslatmaya dikkat etmek gerekir. Geniz eti ameliyatları sonrasında bazı durumlarda alt ıslatmanın düzeldiğini görebiliyoruz.

Tedavi altta yatan nedene göre şekillenir

Eğer tıkayıcı bir sebep varsa geniz eti ve bademcik ameliyatıyla beraber uyku apnesi de düzelmektedir. Kilo problemse ve bu uyku apnesine sebep oluyorsa; çocuğun kilo vermesini öneriyoruz. Ara dönemde ise uyku apnesinin yarattığı sıkıntıları aşmak için pozitif basınç veren bir alet tavsiye ediyoruz. Belli bir vücut kitle endeksinin altına düştüğü zaman uyku apnesi de buna bağlıysa düzelebiliyor. Tamamen nörolojik ve kas hastalıklarıyla alakalı olduğunda ise buna bağlı tedavilerin düzenlenmesi gerekmektedir. Sonuçta eğer temel sebep ortadan kaldırılabilirse uyku apnesi düzelebiliyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir