Önlenebilir tek kanser türü: Rahim Ağzı Kanseri

Düzenli kontroller ve HPV aşısı hayati önem taşıyor

Rahim ağzı (serviks) kanseri, kadınlarda sık görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Erken evrede klinik belirti göstermeyen bu kanserin tanısı, tarama programlarının yardımı ile koyuluyor.

“Son 30 yılda uygulanan HPV aşılarının ve tarama testlerinin yaygınlaşması ile kanser oranlarında azalma var” diyen Bayındır Sağlık Grubu, Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Nicat Çobanoğlu; hastalığı anlattı:

3 yılda bir pap smear sürüntü testi yapılmalı

Bu kanser türü, rahim ağzındaki hücrelerin, yüksek riskli HPV tipleri enfeksiyonu ile ortaya çıkar. Erken evre rahim ağzı kanserinde hiçbir klinik belirti görülmeyebiliyor. Tanı, tarama programları sayesinde ya da jinekolojik muayene esnasında şüpheli lezyon gözlenmesi ile konuyor. Belirtisi olmayan hastalarda 3 yılda bir pap smear sürüntü testi ve daha hassas olan HPV tiplemesi yapılmalıdır.

Klinik şikayeti olan veya muayenelerde şüpheli lezyonu saptanan hastalar; önceki tarama testlerine bakılmaksızın tanısal değerlendirmeye alınmalıdır. HPV 16 veya 18 pozitifliği ise en yüksek riskli hasta grubunu oluşturur; kolposkopik değerlendirmeye alınmalıdırlar. HPV pozitifliği yanında yüksek dereceli hücresel lezyon (HSIL) varlığında da mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Transformasyon zonun kolposkopik tetkikleri ve gerektiğinde çıkarılması tedavide büyük önem taşır.

Serviks kanseri nedenleri

100’den fazla saptanan HPV tiplerinde yaklaşık 40 tanesi kanserojen etkilidir. Tüm serviks kanserlerinin yüzde 80’inde ise sorumlu tip HPV 16 ve 18’dir. HPV enfeksiyonlarının yüzde 50’si 6-18 ayda; yüzde 80-90’ı 2-3 yılda negatifleşir ancak bu durum hastanın virüsten temizlendiğini göstermez. HPV seksüel yol ile geçer ve kondom kullanımı önleyici değildir. HPV riski seksüel partner sayısı ile artış gösterir. Sigara kullanımının da HPV enfeksiyonu ile sinerjik etkisi mevcuttur ve sigara içenlerde HPV kanserojen etkisi 2-4 misli artar.

HPV aşısı, 11-26 yaş arası tüm kadınlarda ve uygun olgularda 27 yaş üstü kadınlarda da uygulanmaktadır. Rahim ağzı problemleri ve genital siğiller aşıya engel teşkil etmez. Ayrıca aşı uygulamasının halihazırdaki HPV enfeksiyonu ve CIN’e terapotik etkisi yoktur.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir