- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Şikayetiniz yoksa bile doktora gidin!
Hiçbir şikayetiniz olmasa bile yılda bir kez göz hastalıkları uzmanına gitmelisiniz… Bu kontrollerin şeker ve yüksek tansiyon hastaları tarafından biraz daha ciddiye alınması gerekiyor. Şeker hastalığına bağlı retina bozuklukları, gözün arkasındaki ışığı algılayan retina tabakasında hasara, hatta körlüğe dahi yol açabiliyor.
Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tülin Kaçmaz, retina hastalıkları ile ilgili bilgiler verdi.
En sık rastlanan retina hastalıkları; şekere ağlı retina bozuklukları, retina yırtığı, retina dekolmanı, sarı nokta hastalığı, retinal damar tıkanıklıkları, retina üzeri membran oluşumları, makula deliği, kalıtsal retina hastalıkları, göz travmalarına bağlı retina problemleri ve retina tümörleridir. Ani veya yavaş görme kayıpları, görme azalması, kırıklı ve eğri görme, ışık çakmaları, göz önünde sinek uçuşması, görüş alanında karanlık gölgeler görmek ise retina hastalıkları belirtileri arasındadır.
Haftada bir bu testi yapın
Hastalar evde kendilerini kontrol edebilir. En basit kontrol yöntemi, sırasıyla bir gözü kapatarak bir cisme belli bir mesafeden bakarak iki gözün netliğinin ayrı ayrı değerlendirmesidir. Amsler Grid denen bu test, özellikle retinanın arka duvarında 4-5 mm.’lik bölümün renkli ve hassas görmeden sorumlu bölgesi olan makulayı etkileyen hastalıklarda kendilerini takip etmelerini bir testtir.
Diyabete bağlı gelişebilir
Genel olarak retina hastalıklarının birçok çevresel, sistemik ve kalıtsal nedeni vardır. Diyabet, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, hiperlipidemi, kanama pıhtılaşma hastalıkları gibi çeşitli sistemik hastalıklara bağlı olarak gelişebileceği gibi; prematüre doğum, sigara kullanımı, ileri yaş, travma, stres, çeşitli enfeksiyon hastalıklarına bağlı da bağlı ortaya çıkabilir.
Doku koruyucu lazer uygulamaları
Retina hastalıklarının tedavisi; medikal tedavi (damla ve ilaç tedavisi), göz içine çeşitli ilaçların enjekte edilmesi, argon lazer, anormal kan damarlı retina bölgesinde küçük yanıklar oluşturarak sızıntıları gidermek, retinanın zayıf, yırtıklı ve atrofik alanlarını mikro yanıklar yaparak koruma altına almak amacı ile kullanılırken, mikropulse lazer uygulamaları doku koruyucu lazer tedavisi olarak bilinir
Şeker hastalığı ve hipertansiyonu olanların en az yılda bir kez konusunda uzman bir hekim tarafından göz ve göz dibi muayenesi yaptırması öneriliyor. Yüksek miyop (-6 numara ve üstü) hastalarının retina yırtığı, göz tansiyonu ve katarakt açısından da riskli grupta yer aldıkları unutulmamalı.