- Sevginizi aşk çaylarıyla kutlayın! - 8 Şubat 2025
- Barilla’dan Sevgililer Günü’ne özel kalpli makarna - 8 Şubat 2025
- Gratis’ten Sevgililer Günü için hediye önerileri - 8 Şubat 2025
Egzersiz hastalığın seyrini yavaşlatıyor
Multipl Skleroz (MS), beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hasar görmesi ile ortaya çıkıyor. Türkiye’de yaklaşık 70 bin MS hastası olduğu tahmin edilirken, tedavi ile hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. Türkiye Multipl Skleroz Derneği, MS hastalığına dikkat çekmek ve hastalara destek olmak amacıyla 1989’dan beri birçok önemli projeye imza atıyor.
Dernek, bu yıl GEN’in koşulsuz desteği ile 44. N Kolay İstanbul Maratonu’na katıladı. MS hastalığının seyrini yavaşlatmada egzersiz yapmanın önemine dikkat çekti.
Doç. Dr. Melih Tütüncü: Egzersiz yapmak hastalar için çok faydalı
Türkiye MS Derneği Başkanı Doç. Dr. Melih Tütüncü, “MS hastalığı aslında bilinenden daha sık görülen nadir olmayan bir hastalık. Genç bireylerde gelişebilecek önlenebilir engelliliğin başlıca sebeplerinden biri. Hareket, MS hastalığında olmazsa olmaz terapilerin başında geliyor. Yapılan birçok çalışma egzersizin, sporun ve sigara içmemenin MS gidişatına olumlu etkisini göstermiştir. Hem hastalarımızla birlikte olmak hem de spora en güzel vurguyu yapan bu etkinlikte derneğimizle birlikte olmak istedik” dedi.
Doç. Dr. Serkan Demir: Hastaları bilgilendirmeye devam edeceğiz
Türkiye MS Derneği Üyesi Doç. Dr. Serkan Demir ise, ‘‘Yoga, pilates, müzik terapisi, mindfulness, psikoterapi, fizyoterapi, aylık hasta bilgilendirme toplantıları gibi birçok faaliyetimize devam edeceğiz. Yakın dönemde Danilo şef ile ‘Bir MS Bir Tadım’ projemizle MS’te beslenmenin önemine vurgu yaptık. Buna benzer projelerimiz de devam edecek” şeklinde konuştu.