- PenFest 9-10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek - 2 Kasım 2024
- Green Up Koleksiyonuna yeni ürünler ve renkler eklendi - 31 Ekim 2024
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınlara güçlü bir destek - 25 Ekim 2024
Basen eritme ameliyatı nasıl yapılır?
Basen, çoğu zaman bireylerin eritmekte en çok zorlandığı bölgedir. Buradaki yağlanma, genetik nedenler ve hareketsizliğe bağlı olarak görülür. Vücut tipine göre de bazen doğal yollardan basen eritmek zordur. Özellikle kalça ve bacak oranı gövde oranına göre geniş olan endomorfik bireylerde kilo verme süreci sabır ve zaman gerektirir.
ClinicExpert Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Attilla Hacılar; hem basen bölgesindeki yağlanma hem de basen eritme ameliyatı hakkında bilgi verdi:
Basen bölgesinin yağlanma nedenleri
Kadınlar için bazen hassas bir konu haline gelen basen yağlanması, özgüven üzerine de olumsuz etkileri bulunur. Ayrıca vücut estetiğini de bozması psikolojik etkilere neden olabilir.
Basen bölgesi yağlanmasına neden olan durumlar ise yüksek şeker oranına sahip besinlerin tüketimi, sedanter yaşam tarzı, yağlı gıda tüketimi, fast food alışkanlığı ve zararlı alışkanlıklardır. Bu kontrolsüz yaşam tarzı dengelenmediği sürece yağlanma devam eder.
Basen eritme hareketleri etkili mi?
Bölgenin erimesi için çeşitli spor hareketleri bulunur. Basen bölgesi yağlanması için en etkili spor kardiyodur. Bunun dışında squat plank, köprü ve bacak egzersizleri, lunge ve tempolu yürüyüşte yağları eritmek için etkilidir. Bu aktiviteler ile birlikte bol su tüketimi de unutulmamalıdır. Basen eritme hareketleri yapan bireylerde etki süresi kişiden kişiye göre değişir.
Ameliyat öncesi süreç
Basen eritmek için yapılan ameliyat hastanın durumuna göre lokal veya genel anestezi altında uygulanır. Bu ameliyatı olmak için belirli protokollerin sağlanması gerekir. Ameliyat öncesi hastanın öyküsü iyi dinlenmeli ve altta yatan herhangi bir hastalığının olup olmadığı sorgulanmalıdır. Ameliyat yapılacak olan bölgenin ölçüleri alınmalı ve ne kadar yağ dokusu alınacağı hekim tarafından belirlenmelidir. Basen ameliyatı sonrası hamile kalmak isteyen bireyler ise durumlarını ayrıca hekime bildirmelidir.
Yağ aldırma ameliyatları estetik operasyonları arasında yer alsa da dokulara invaziv bir girişim olduğu için travma oluşturma durumu hastalara ameliyat öncesi söylenmelidir. Oluşan travma dokulara cerrahi bir girişimle girildiği için ortaya çıkmaktadır. Yani komplike bir durum değildir ve görülmesi normaldir.
Ameliyat steril bir ortamda basen bölgesine kesi atılarak yapılmaktadır. Fazla olan yağ dokusu ince kanüller yardımı ile vakumlanarak çekilmektedir. Basen bölgesindeki genişlik ve yağ miktarına göre ameliyat iki seans olabilmektedir. Ayrıca basen eritme ameliyatı sonrası hamile kalmak isteyen bireylerin, ameliyat öncesi yağ aldırma işlemi yaptırması yararlı olacaktır.
Ameliyat sonrası hastaların spor yapması ve beslenmesine çok dikkat etmesi gerekir. Hekimin önerilerine uyulmadığı durumlarda ameliyat bölgesi dışında tekrar yağ birikmesi oluşabilmektedir. Ameliyat sonrası etkili ve kalıcı bir sonuç için kararlı ve sabırlı olunması gerekir. Ayrıca basen ameliyatı sonrası hamile kalmak isteyen bireyler için bu egzersizler, vücut estetiği ve farkındalığı açısından yararlıdır.
Basen eritme diyeti
Basen eritme diyeti ameliyat sonrası spor ile birlikte uygulanmalıdır. Diyet için gerekli malzemeler genellikle bireyler için ekonomiktir. Diyetin sağlıklı bir sonuç vermesi için diyetisyen kontrolünde verilmesi gerekir. Çünkü diyetisyen, vücut kitle indeksi ve bireylerin sosyal yaşamına göre bir diyet listesi oluşturur. Basen ameliyatı sonrası hamile kalmayı düşünen bireyler, sağlıklı bir tedavi süreci geçirmek için bu durumlara çok dikkat etmelidir.
Genel olarak basen eritme de kullanılan besinler yulaf, kuruyemişler, sebze ve meyveler gibi besinlerdir. Acı baharatlar da metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesinde etkilidir. Porsiyon miktarı bireyden bireye değişmek ile birlikte vücut kitle indeksi ve yaşam tarzına göre de diyet listeleri değişiklik gösterir.
Bazen kürler de uygulanabilmektedir. En çok brokoli, salatalık, ıspanak, yeşil elma, kuşkonmaz, havuç ve nane tercih edilmektedir. Bunların dışında havuç, limon, kivi ve roka gibi meyve ve sebzeler de kullanılmaktadır.
Kürlerin içeriği kişiden kişiye göre değişir. Alınması gereken saatler de kilo verme üzerinde etkilidir. Ayrıca basen ameliyatı sonrası hamile kalmayı düşünen bireylerin genel sağlık durumu için, bu kürlerden hekim onayı dahilinde kullanmasında sakınca yoktur.
Ameliyatı sonrası dönem
İyileşme süreci çeşitli etkenlere bağlı olarak değişir. Ameliyatın başarılı geçmesi ve sonrasında hastanın önerilere uyması iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca korse kullanımı sarkmaları önler ve boşlukların toparlanmasına katkıda bulunmaktadır.
Basen eritme egzersizleri ve iyi bir diyet programı bölgenin tekrar yağlanmasını önler. Fiziksel olarak iyi bir görünüm isteyen bireyler için bu süreçler sabır ve kararlılık gerektirir. Basen ameliyatı sonrası hamile kalmayı düşünen bireyler için de bu süreçler geçerlidir. Ameliyat sonrası kalıcılığın hastaya bağlı olduğu unutulmamalıdır.
Basen bölgesinde yoğun yağlanma yaşayan bireylerin hamile kalmadan önce bu ameliyatı olması hekimler tarafından önerilmektedir. Çünkü yağ aldırma operasyonu yapılan vücut bölgelerinde tekrar kilo alma durumu oluşmaz. Alınan kilolar ameliyat bölgesi dışındaki bölgelerde birikir. Karın bölgesi dışındaki diğer vücut bölgelerinde gebelik sonrası bir deformasyon oluşmaz. Yağ aldırma ameliyatı sonrasında ortalama olarak 3-4 ay içinde gebelik için engel bir durum kalmaz.