Beden ve kiloya dair eleştiriler yeme bozukluklarını tetikliyor

Yine kilo mu aldın sen?

Günümüzde birçok kişi, beden şekli ve kilosu üzerinden eleştiriliyor. Beden üzerinden utandırılmak, yeme bozukluklarının tetiklenmesinin yanı sıra; birçok psikolojik problemin de ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor.

En yaygın görülen yeme bozukluklarından biri de bulimiya nervoza… Aşırı yeme ataklarında alınan kalorilerden kurtulmak için başvurulan ve sağlığı ciddi şekilde tehdit eden kusma; müshil kullanımı gibi telafi edici davranışlarla tanımlanmaktadır.

Psikolog Dr. Feyza Bayraktar, atakları takip eden kusma veya müshil kullanımının; sanıldığının aksine birçok insanda kilo almaya yol açtığını söyledi.

Aşırı yeme ve kusma bağımlılık haline gelir’

Bu konuda yapılan araştırmalar; bir yeme atağı sırasında yaklaşık 5-30 bin kalori alınabileceğini gösteriyor. Sindirim ağızda başladığından kusma esnasında alınan kalorilerin en fazla yüzde 40’nın çıkarılabiliyor. Yeme atağı-kusma döngüsü sıklığının artması, zamanla bağımlılık benzeri bir davranış şeklini alarak kilo almaya yol neden oluyor.

Bir diğer telafi edici davranış, sıklıkla kullanılan müshil ilaçlar. Müshil kullanımı, alınan kalorinin yüzde 10’nun dışarı atılmasında rol oynuyor. Sanılanın aksine kilo verdirici bir etkisi yok. Bunun yanı sıra ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Yeme bozuklukları belirtileri her ne kadar benzerlik gösterse de, her bireyin süreci farklıdır. Türü ne olursa olsun ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinden; sürecin bir hekim gözetiminde sürdürülmesi çok önemlidir.

‘Beden şekli ve kiloya yapılan eleştirilere sınır koymayı öğrenmeliyiz’

Günümüzde insanların birbirinin beden şekli ve kilosunu eleştirmesi oldukça yaygınlaştı ve ne yazık ki, normalleştirildi. Bu sözlere maruz kalan kişinin, eleştiriyi yapan kişilere bu durumun kendisini nasıl hissettirdiğini söylemesi gerekiyor. Ayrıca bunu bir daha tekrarlamaması konusunda uyarması önemli. Sınır koymaya çalışmak, eleştiriyi yapan kişinin bu davranışının farkında olmadan da olsa; karşısındaki kişiye zarar verebileceğini anlamasına yardımcı olur.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir