- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
Leke tedavisinde neler yapılıyor?
Leke Güneşin yaz aylarında cildimizde yol açtığı lekelerden kurtulmanın zamanı geldi. Sonbahar, cildin yenilenmesi için yapılacak uygulamaların en çok tercih edildiği dönem.
“Yaz döneminde güneşin zararlı etkilerinden cildi korumak için artan melanin pigmenti cilt üzerinde bir kalkan görevi görüyor fakat bu kez cilt lekeleri koyulaşarak daha görünür hale geliyor. Kozmetik olarak hastayı rahatsız eden bu lekelerin tedavisi mümkünse yaz aylarında yapılmamalı” diyen Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, önemli tavsiyelerde bulundu.
Leke Yaz aylarında kapatıcı özelliği olmayan, su içeriği daha fazla nemlendiriciler tercih edilmesinin daha doğru olduğunu vurgulayan Dr. Figen Akın, “Böylece ciltten ısı yoluyla buharlaşan suyu geri vermiş oluruz. Güneşten korunmada hem UVA hem de UVB koruyucu ürünleri tercih etmeliyiz” açıklamasında bulundu. Cildin üstünde manto görevi gören üst tabakanın, soğuk kış aylarında kuruduğunu, bunun da cilt üzerinde pullanmalarla kendini gösterdiğine dikkat çeken Akın, “Soğuk havalarda cildin nemini artırmak çok önemli. Bunun için de biraz daha yoğun ürünler tercih edilmeli” dedi.
Cilt maskelerine dikkat edilmeli
Tarif üzerine uygulanan maskelerin hassas ciltlerde alerji yapabilme riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Akın, “Bu tür maskeleri uygulama öncesinde, öncelikle kulak arkası gibi görünmeyen alanlarda test etmek gerekir. Aynı şekilde vücuda yapılan dövmelerde, kaş kontur şekillendirmelerde de benzer risklerin olduğu unutulmamalı. Cilt hastalıklarında bir doktora danışmak yerine eczanelere danışarak ilaç alma alışkanlığı da hastalık tablosunu bazen daha kötü hale getirebiliyor” şeklinde konuştu.
Gün sonunda cilt mutlaka temizlenmeli
Cilt temizliğinin ve cildi makyaj ürünlerinden ve çevre kirliliğinden arındırmanın sağlıklı bir cilt açısından önemli olduğunu vurgulayan Dr. Figen Akın, “Kullanılan ürünler cilt tipine göre değişebilir. Yağlı ciltler jel, karma ve kuru ciltler yıkanabilen krem formunda temizleme ürünleri kullanabilir. Kızarmaya yatkın hassas ciltler yumuşak, cildi irrite etmeyen köpük tarzında ürünlerle cilt temizliğini yapmalı” ifadelerini kullandı.
Cilt sağlığını olumlu etkileyen besinler
Bal: Bal, cilt ve vücut sağlığı açısından oldukça önemli bir besin maddesidir. B, C vitamini ve çinko yönünden zengindir. B vitaminleri cildi nemlendirir, C vitamini cildi güneş lekelerinden korur, cildin kolajen sentezinde rol oynar ve böylece yaşlanma etkilerini geciktirir. İçeriğindeki çinkonun iltihabı giderici etkisi olduğundan sivilce tedavisinde olumlu etkileri vardır.
Yoğurt: Kalsiyum, çinko, B ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Cildi iyi nemlendirir, antioksidan özelliği ile cilt kaşıntılarını, kızarıklıkları giderir. Asidik özelliği olduğundan ciltte peeling etkisi yapar. Böylece cilt lekelerini ve siyah noktaları giderir.
Salatalık: İçeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, folik asit, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko vardır. Vücutta ödem giderici etkisi olduğundan göz kapaklarındaki şişlik ve morlukları gidermede etkilidir. Ciltteki gözenekleri gidermede ve cildin sıkılığını artırmada da etkili olduğu biliniyor.
Cilt için sağlıklı öneriler
- Stresinizi azaltmak hobi edinin, spor yapın
- Uykunuzu ihmal etmeyin (Cildin kendini en iyi yenilediği zaman aralığı, uykuda geçen süredir. Günde en az 8 saat uyku idealdir)
- Sağlıklı beslenin (bol sebze ve yeşillik)
- Bol sıvı tüketin (günde en az 8 bardak su)
- Güneşten etkin korunmaya dikkat edin
- Belirli bir yaştan sonra antioksidan vitamin takviyeleri yapın (Yeşil çay, A, C, E vitamini, Ko-enzim Q10, alfa-Lipoik asid, Glütatyo)
- Cilt temizliğine ve düzenli nemlendirici kullanmaya dikkat edin
- Fondöten, pudra gibi kapatıcı ürünleri gereksiz kullanmamaya (özellikle genç yaşlarda) dikkat edin