- Netflix’ten Anadolu’nun genç yeteneklerine destek! - 18 Eylül 2024
- Gelenekselleşen Watsons Gençlik Festivali’ne geri sayım başladı - 18 Eylül 2024
- L’Occitane ile 28 günlük gençleştirme tedavisi - 10 Eylül 2024
Maske altındaki cilt sorunları artıyor
Uzun süre maske altında kalan ciltte; sivilce, kızarıklık, leke, kuruluk, akne, gül hastalığı ve egzama gibi sağlık sorunları görülebiliyor. Bu sorunların önüne geçmek için maskeyi düzenli olarak değiştirmek, kimsenin olmadığı alanlarda çıkarıp cildin hava almasını sağlamak çok önemli. Eğer şikayetler geçmiyorsa sorunların kronikleşmemesi için medikal destek almak şart.
Uzmanlar, yetişkin bir kişinin günde ortalama 17-23 bin defa nefes alıp verdiğini belirtiyor. Uzun süre maske altında kalan cilt, doğru şekilde oksijenlenmediği için yoğun şekilde karbondioksite maruz kalıyor. Maskenin üzerinde oluşan bakteriler, cilt sorunlarına yol açabiliyor.
Daisy Poliklinik Medikal Estetik Uzmanı Songül Durur Zevzir, “Cildi hassas olan kişilerde maskenin yarattığı ısı ile kılcal damarların belirgin hale gelmesiyle gül hastalığı gelişebiliyor. Maskenin sürtünmesinden dolayı kulak çevresi ve yüz bölgesinde egzamaların ortaya çıkabiliyor. Özellikle erkeklerde sakal ve çevresinde bu sorunlarda ciddi oranda artış var” dedi.
Hangi soruna hangi uygulama?
Salgının başladığı dönemde bu durumun çok anlaşılmadığını ancak sonrasında sivilce ve cilt kuruluğu şikayetleriyle başvuranların sayısının arttığını belirten Zevzir; ileriki süreçte ciltte ton farkı, egzama ve gül hastalığı şikayetlerinin arttığını söyledi.
Ciltteki bazı sorunların evdeki uygulamalarla giderilmesi mümkün olmayabilmektedir. Bu durumda bir uzmandan destek alınabilir.
Ciltte oluşan ölü tabakayı temizleyip, cildin yeniden oksijenlenmesi sağlanmalı. Aktif akneler için Soğuk Işık Exilite lazeri uygulanabilmektedir. Lekeler konusunda da tercih edilen bu tedavi yöntemi ile ciltte ağır travmalar yaratılmıyor. Nem sorunu yaşayanlara iğnesiz mezoterapi sistemiyle nem takviyesi yapılabilir. Bunlara ek olarak, sarkma ve kırışıklık varsa Doublo Gold Lifting, Saten Yüz Germe ve Red Touch Kolajen lazeri seçilebilmektedir.
Ayrıca PRP, mezoterapi, kolajen desteği ve cildin ihtiyacına göre vitaminlerle takviyeler yapmak mümkün. Bu uygulamaların tamamı kişilerin ihtiyacına göre bir tedavi protokolü oluşturarak yapılıyor.
Tedavi edilmezse kronik hale gelir
Cilt sorunlarının tedavi edilmediğinde, kronik hale dönüşebileceğini söyleyen Zevzir, şu bilgileri verdi: “Örneğin sivilceler skar izlerine neden olur. Gül hastalığı ihmal edildiğinde, tedavisi uzun sürebilmektedir. Lekeler ise daha derin hale gelebilmektedir. Kolajeni azalan ciltlere destek sağlanmazsa; sarkmalar, kırışıklıklar ve derin çizgiler kaçınılmazdır. Bu sorunların artması kişinin psikolojisini ve sosyal yaşamını da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Maske kullanırken bunlara dikkat
- Maskenin ipleri dışındaki bölgelerine elinizi sürmeyin.
- Cildinizi uygun temizleyiciyle sık, sık yıkayın.
- Mutlaka nemlendirici kullanın.
- Erkekler çok uzamadan sakallarını kesmeli ya da temizliğini ihmal etmemeli.