Medikal pilates vücuda hem sağlık hem de form veriyor

Omurga sorunlarının tedavisinde tavsiye ediliyor

Düzenli egzersiz denildiğinde akla ilk gelen yöntemlerden biri ise pilates oluyor. Özellikle medikal pilates uygulamaları, omurga sağlığının korunması ve iyileştirilmesi başta olmak üzere; kas iskelet sisteminin tüm hastalık veya bozukluklarında kabul edilmektedir.

Memorial Bahçelievler Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Dinçer, medikal pilates uygulamaları ve faydaları hakkında bilgi verdi.

Egzersiz programı kişiye özel olmalı

Pilates, temelde vücut pozisyonlarının ve hareketinin amaca yönelik kontrolüne dayanır. Medikal pilates ise kas iskelet sistemi sorunlarında çeşitli özel araç gereç kullanarak; yerde veya cihaz üstünde; toplarla, bantlarla, pozisyon malzemelerinin de yardımı ile yapılmaktadır. Kişiye göre dizayn edilen tedavi ve rehabilitasyon maksatlı egzersiz programlarıdır. Uygulama kişiye özeldir.

Pilates sadece cihazların kullanımı ile kişinin kendi başına kolaylıkla yapabileceği bir program değildir. Pilates sistemimin bilinmesi zorunlu olan prensipleri mevcuttur. Bu 6 önemli prensip; hasta ile mutlaka tedavi öncesinde değerlendirilmeli ve içselleştirilmelidir. Bu temel ilkeler Merkezleme, konsantrasyon, kontrol, hassasiyet, akış ve nefes olarak tanımlanmaktadır.

Birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor

Pilates sporcular veya bedensel aktivite profesyonellerinin haricinde kitleler tarafından kullanılan temel egzersiz uygulaması haline gelmiş ve pek çok hastalığın rehabilitasyonunda fark yaratmaya başlamıştır. Klinikte hastaların özellikle omurga sağlığını korumak veya iyileştirmek hedeflenmektedir. Kas iskelet sisteminin tüm hastalık veya bozukluklarında vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir.

Omurga sorunlarında skolyoz ve kifoz gibi açısal omurga problemlerin düzeltilmesi ve iyiliğin korunması, omurganın kötü kullanım veya uzun süre oturmaya ve egzersiz yoksunluğuna bağlı sorunları, kas spazmları, fibromiyalji, bel ve boyun fıtıkları, omuz ekleminin bağ, tendon ve kas sorunları en sık kullanım alanları arasındadır. Son 2 yıldır çok uzun süre evden çalışmanın ve kötü ergonomik koşullarda çalışmanın getirdiği olumsuzlukların telafisinde çok uygun ve etkili bir yöntemdir.

Klinik pilates fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasının parçası olabileceği gibi tedavinin bitiminden sonraki koruma sürecinde de kullanılabilir. Öte yandan hiçbir hastalığı olmasa da bireylerin sağlıklı yaşam ve esnek bir vücut için haftada 2-3 seans pilates yapması kas iskelet sistemi ağrılarına karşı koruyucu olarak da uygulanabilecek çok uygun bir metottur.

Klinik pilatesin önemli kullanım alanlarından biri de nöromusküler re-education (yeniden eğitim) sürecidir. Sadece kas sorunları değil aynı zamanda sinir hasarları veya disfonksiyonlarında da olumlu sonuçlar verir. Bel ve boyun fıtıkları bu manada en fazla uygulama alanını oluşturur.

Deneyimli bir fizyoterapist tarafından yaptırılması önem taşıyor

Klinik pilates, deneyimli ve pilates eğitimi almış fizyoterapist tarafından özel cihazları kullanılarak yapılmaktadır. Omurga ve ekstremite (kol ve bacak ) kaslarının tamamı bu sistem ile çalıştırılmaktadır. Karın, sırt, bel, kalça ve bacak kaslarının güç çalışmalarının yanında; nefes yöntemleri de kullanılarak denge çalışmaları da yapılmaktadır. Klinik pilates, uygulaması öncesinde mutlaka hekim değerlendirmesi yapılmakta; ona göre program oluşturulmaktadır.

Egzersiz programı uzman fizyoterapist tarafından gözetimli olarak uygulanır. Kişinin şikayeti, hastalığı, egzersiz ihtiyacına göre farklılıklar göstermektedir. Güç, esneklik ve dayanıklılık belirlenmektedir. Egzersiz hafif tekrar ve yüklenmelerle başlayıp; artan bir tempoda ilerler ve plato noktası tespit edilmektedir. Pilates, omurilik stabilizasyonuna odaklanan fonksiyonel pozisyonlarda ve düzlemlerde nöromusküler yeniden eğitimi teşvik etmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir