Meme ve yumurtalık kanseri riski taşıyıp taşımadığınızı öğrenin!

‘Kontrol Sende Cevabı Gende’ platformu hayata geçti

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteği ile meme ve yumurtalık kanseri hakkında toplumu bilgilendirmek amacıyla ‘Kontrol Sende Cevabı Gende’ internet platformunu hayata geçirdi. cevabigende.com, oyuncu ve heykeltıraş Arzum Onan’ın elçiliğini yaptığı proje kapsamında yayına girdi. Burada yer alan anketler ile kadınlar meme ve yumurtalık kanseri risk faktörlerine sahip olup olmadıklarını öğrenebiliyor. Web sitesinde ayrıca toplumu bu kanser türlerinin önemi konusunda bilgilendiren çarpıcı verilere de yer veriliyor.

Dünyada en sık teşhis edilen kanser türü meme kanseri

Sitede paylaşılan verilere göre, dünya genelinde meme kanseri, en sık teşhis edilen kanser türü. olarak Meme kanseri teşhisi alan kadınların çoğu 50 yaşın üzerinde. Ancak daha genç kadınlar da meme kanserine yakalanabiliyor. Her 7 kadından yaklaşık 1’ine yaşamları boyunca meme kanseri teşhisi konuyor. Meme kanseri, erken bir aşamada tespit edilirse iyileşme şansı yüksek. Bu nedenle, her değişikliği bir hekime muayene ettirmeleri önemli.

Yumurtalık kanseri üreme organı kanserleri içinde en ölümcül olanı

Yumurtalık kanserleri ise dünyada kadınlarda en sık görülen 7’nci kanser. Yılda 314 bin kadına yumurtalık kanseri tanısı koyuluyor. Gelişmiş ülkelerde her 100 bin kadının 7’sinde görülüyor. Yumurtalık kanserlerinin en önemli özelliği, yüzde 70-75’inin tanı koyulduğu zaman ileri evrelerde olması. Ayrıca yumurtalık kanseri üreme organı kanserleri içinde en ölümcül olanı.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Gelecek Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, “Meme ve yumurtalık kanserine karşı bilgiyi daha erişilebilir kılmak ve toplumda bu kanserler hakkında farkındalık oluşturmak adına büyük bir adım olan ‘Kontrol Sende Cevabı Gende’ projesini sayın Arzum Onan elçiliğinde ve AstraZeneca Türkiye’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirdik. Meme ve yumurtalık kanserleri hakkında bilgi sahibi olmak erken tanı açısından büyük avantaj sağlıyor. Bu platform ile kadınları meme ve yumurtalık kanserleri hakkında bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. Kendi risk faktörlerini öğrenebilecekleri kapsamlı anketler de içeriyor. Bu anketler, kadınların risk faktörlerini anlamalarına yardımcı oluyor.  Gerekirse kontrolü ele alarak bazı risk faktörlerini hayatlarından çıkarma kararı vermelerine destek oluyor” dedi.

‘Meme ve yumurtalık kanseriyle mücadelede yeni bir sayfa açıyoruz’

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Gökşen İnanç İmamoğlu “Dünyada yılda 314 bin kadına yumurtalık kanseri tanısı koyuluyor, bu kadınların 207 bini bu hastalıktan dolayı ölüyor. Peki bu konuda ne yapabiliriz? Bu projeyle, meme ve yumurtalık kanseriyle mücadelede yeni bir sayfa açıyoruz. Bilgiye dayalı, farkındalığı artırıcı ve bu kanserler hakkında kontrole teşvik ederek kontrol sende diyoruz. Platform ile kadınları sağlıkları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

AstraZeneca Uluslararası Bölge Onkoloji Başkanı Ti Hwei How, “AstraZeneca’nın hedefi, kanserin bir ölüm nedeni olarak ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak. Bu hedefe ulaşmak için hastalığın tüm türleri ve evrelerinde karşılanmamış ihtiyaçları ele almaya, meme ve yumurtalık kanseri olan tüm hastaların tedavilerini almalarını sağlayacak çözümler üretmeye odaklanıyoruz” açıklamasını yaptı.

AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış da “Bu anlamlı projede, meme ve yumurtalık kanserleri ile ilgili bilgilendirici içerikler ve anketler aracılığıyla risk faktörleri hakkında toplumun bilgilendirilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

‘Tüm kadınları platformumuza davet ediyorum’

Arzum Onan ise şunları söyledi: “Bu platformdaki verilerin her biri sadece sayılardan ibaret değil. Her rakam bir yaşamı temsil ediyor. Elçiliğini yapmaktan onur ve mutluluk duyuyorum. Bu platform ile bu hastalıklarla mücadele yolculuğunda, umudun ışığını birlikte yakacağımıza inanıyorum. Bu platform kadınların sadece bilinçlenmesine destek vermekle kalmıyor.  Aynı zamanda onları sağlıklarının ve kaderlerinin kontrolünü ellerine almaya da davet ediyoruz. Platform, bir umut kaynağı ve harekete geçme çağrısıdır.”




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir