Siemens Healthineers Türkiye kadınları ‘Önce Ben’ demeye çağırıyor

Meme kanseriyle mücadele için ‘Önce Ben’

Siemens Healthineers Türkiye; Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı kapsamında özel bir çalışmaya imza attı. Şirket, meme kanserine karşı rutin kontrollerin önemine dikkat çeken farkındalık filmiyle; yaşamda her türlü fedakarlığı üstlenen kadınları, kendi sağlıkları konusunda ‘Önce Ben’ demeleri için teşvik ediyor.

Meme kanserinde erken tanı; hayati bir rol oynuyor. Siemens Healthineers, erken teşhise ve tedaviye yardımcı çözümleriyle meme kanseriyle mücadeleye destek oluyor. Şirket, https://www.siemens-healthineers.com/tr/onceben üzerinden yayınlanan film ile kadınlara, önce kendi sağlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatıyor.

‘Ne kadar erken teşhis edilirse tedavi şansı o kadar artar’

Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel

Siemens Healthineers Türkiye Genel Müdürü Enis Sonemel, #önceben farkındalık çalışması ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Ülkemizde her yıl yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri tanısı konuluyor. T.C. Sağlık Bakanlığı verileri, Türkiye’de meme kanseri sıklığının artmasına rağmen; hastaların çoğunda ileri evrede tanı konulduğunu gösteriyor. Ancak bu hastalıkla ilişkili ölümlerin sayısı, başta erken teşhis olmak üzere hastalığın daha iyi anlaşılması; doğru tedavi gibi faktörlere bağlı olarak giderek azalıyor.

Hem erken tanı yöntemleri hem de tedavi süreçlerinde kaydedilen gelişmeler; meme kanseriyle mücadelemizi güçlendirse de ilk adımı bireylerin atması gerekiyor. Meme kanseri taramalarına dair korku ve endişe nedeniyle düzenli kontrollerin aksatılması çok ciddi sonuçlara yol açabilir. Kadınların kendi sağlıkları için harekete geçmesi ve aile üyelerinin de bu konuda farkındalık sahibi olarak annelerini, eşlerini teşvik etmesi çok önemli.”

Kadınlarda en yaygın görülen kanser türü

Meme kanseri hakkında bilinçlendirmek ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek için Ekim ayı tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 ülkenin 140’ında kadınlarda en yaygın görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirtiyor. Erkeklerde görülme oranı %1’den düşük olmakla birlikte kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’ini meme kanseri oluşturuyor.

Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Hastanesi Meme Kliniği Radyoloji Uzmanı Prof. Dr. Füsun Taşkın, erken teşhisin önemine dikkat çekti: “Meme kanseri yaklaşık 8 kadından birinin, hayatının bir döneminde kapısını çalıyor. Sık görülmesine rağmen, erken evrede saptanan meme kanserinin tedavisi mümkün ve tedavi başarısı yüksek.”

GLOBOCAN araştırmasına göre; Türkiye’de 2020’de her yaş grubundan kadına konan kanser tanılarının yaklaşık yüzde 24’ünü meme kanseri vakaları oluşturdu. Öte yandan T.C. Sağlık Bakanlığı’nın verileri, ülkemizde özellikle 45-54 yaş aralığında meme kanseri sıklığının daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Meme kanserli olguların yaklaşık yarısının 50 yaş altında ve premenopozal dönemde olduğu biliniyor. Bu nedenle 20 yaş üzerindeki tüm kadınların; kendilerini muayene etme konusunda gerekli farkındalığa sahip olması gerekiyor. Ayrıca periyodik kontrollerini aksatmamaları hayati önem taşıyor.

  • Meme kanseri riski taşıyan 25-40 yaş arasındaki kadınların yılda bir kez klinik meme muayenesinden geçmesi
  • 40 yaşın üzerindeki kadınların meme muayenesine ek olarak; yılda bir kez mamografi çektirmesi öneriliyor.
  • Ortalamanın üzerinde risk taşıyan kadınlar ise klinik muayeneleri altı ayda bir tekrarlamalı.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir