Latest posts by İYİNİNPEŞİNDE (see all)
- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
ÖĞÜNLERİN OLMAZSA OLMAZLARI…
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için dengeli beslenmek ve antioksidan bakımından zengin besin öğelerini her gün düzenli almak gerekir. Her renk, her çeşit besini tüketmenin önemini vurgulayan Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel, bağışıklık sistemini güçlendirecek 10 besin hakkında bilgi verdi.
- C vitamini: En iyi antioksidan vitaminlerden C vitamininin sağladığı faydalar saymakla bitmez. İçeriğindeki fitokimyasal maddeler, vücuttaki savaşçı hücrelerinizi güçlenir. Her gün mutlaka roka, maydanoz, kuşburnu ve kivi tüketin.
- Beta-karoten: Sarı-turuncu bitkilerde bulunan beta karoten, en kuvvetli antioksidanlardan. Hem salatanıza bu renklerdeki sebzelerden ekleyin hem gün içinde meyve olarak tüketmeye çalışın. Havuç, ananas, hurma ve balkabağı en fazla beta-karoten içeren sebze ve meyvelerdir.
-
Sarımsak: İçinde kükürtlü bileşikler yanında A, B1 ve C vitamini de içeren mucizevi bir besindir. Bbağışıklığınızı kuvvetlendirerek hücrelerinizi koruyacak antibiyotik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Sarımsağın bu etkilerinden yararlanabilmek için bütün olarak değil çiğnenip ezilmesi gerekir. Her gün 1 diş sarımsak yeterlidir.
- Kefir: Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa, o kadar güçlü metabolizmamız olur. Probiyotik bakteriler yine antioksidanlar gibi her türlü hücre zararına karşı savaşan küçük canlılardır. Bu bakterileri artırmak için probiyotik besinler tüketmeliyiz. Kefir ve probiyotik yoğurt bu bakterilerden zengin besinlerdir. Bunun yanında muz, pırasa, enginar, sarımsak ve soğan da tüketebilirsiniz.
- Kırmızı meyveler: Kızılcık, pembe greyfurt, pancar ve nar likopen ve antosiyanin içerir. Bunlar, bazı kanser ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
-
Zencefil: Solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Çorbalarda, taze olarak sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanabilirsiniz.
- Omega-3: En değerli yağ olan omega-3 yağ asitleri bağışıklık, beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp-damar sağlığı için olmazsa olmaz bir besin öğesidir. Haftada mutlaka iki gün balık yemeye çalışın. Balık omega-3 dışında vücudunuzun üretmediği elzem aminoasitleri de içerir ki, bunlar hücrelerinizin yenilenmesi ve yaşlanmaya karşı etkilidir.
- Beta-glukan: Bir karbonhidrat türüdür ve sağlığımız için önemli faydaları vardır. Beslenmenize yulafı ekleyerek de beta-glukan almış olursunuz. Yulaf kolesterol ve kan basıncını düşürür, glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri için de uygun bir seçenektir. Yulafı kahvaltıda, ara öğünlerde veya kurabiyelerinizde kullanabilirsiniz.
-
Oolong çayı: Çay doğru bir şekilde demlendiğinde ve uygun miktarda tüketildiğinde antioksidan etki gösterir ve içindeki fenolik bileşenlerin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Oolong çayının antioksidan etkisi çok daha fazladır, çünkü siyah çay ve yeşil çayın birleşimi gibidir. Bağışıklığınız için sevdiğiniz bitki çaylarına oolong çayını eklemeyi unutmayın.
- Çinko ve selenyum: Bağışıklığınız için önemli minerallerdir. Selenyum deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği başta olmak üzere yağlı tohumlar, hindi eti, kuzu eti, kuşkonmaz ve mantardadır.