VAJİNAL ENFEKSİYONLARDAN KORUNMANIN YOLLARI

BU ENFEKSİYONLARI TANIYIN

Yazın son demlerini yaşadığımız bugünlerde vajinal enfeksiyonlar kol gezmeye devam ediyor. Özellikle nemli ortam, mantar ve bakterilerin kolaylıkla üremesine yol açabilirken, en çok da havuz ve denizden sonra ıslak mayoyla kalmak risk oluşturuyor.

Dr. Funda Aybar

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Funda Aybar; sık havuz ve denize girmenin vajinanın doğal dengesinin bozulmasına neden olabildiğini belirterek “Vajinadaki doğal bakterilerin dengesinin korunması çok önemlidir. Laktobasil dediğimiz bu faydalı bakteriler, zararlı mikropların ve mantarın üremesini engeller. Faydalı bakterilerin sayısı azaldığında veya vücudun bağışıklık sistemi bozulduğunda savunma da düşeceğinden sık vajinal enfeksiyonlar karşımıza

Aybar, kadınlarda yaz enfeksiyonuna karşı alınabilecek 7 etkili önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Yoğurt ve kefir tüketin

Kefir ve evde yapılan yoğurt gibi probiyotik besinlerin tüketilmesi bağışıklık sistemini olumlu yönde etkilerken, flora denilen doğal ortamın korunmasına katkı sağlıyor. Bu sayede de enfeksiyonların sık gelişmesi engellenebiliyor.

Hijyende aşırıya kaçmayın

Aşırı hijyen fayda yerine zarara yol açabiliyor. Sürekli ve aşırı genital bölge temizliği yapılması, enfeksiyon riskinin sanıldığının aksine artmasına neden olan başlıca faktörlerden. Sık temizleme genital bölgedeki faydalı bakterilerin sayısını azaltabilirken, dengeyi de bozabiliyor. Özellikle normal sabunlarla genital temizlik yapmak pH değerini bozarak akıntıyı artırabiliyor. Sadece suyla temizlik aslında en iyisi. Genital bölge için kullanılan pH değeri asidik olan özel temizlik ürünlerini de çok sık olmamak kaydıyla, en fazla haftada bir veya iki defa kullanabilirsiniz.

Islak mayo ve bikiniyle kalmayın

Sıcak ve nemli ortam mikropların kolay üremesine yol açtığından ıslak mayo ve bikiniyle kalmamaya çalışın. Havuzdan veya denizden çıkar çıkmaz kurulanın ve mayonuzu değiştirin.

Sentetik çamaşır ve çok dar pantolon giymeyin

Sentetik iç çamaşırları ve sürekli çok dar pantolon giymek genital bölgenin hava almasını engelliyor, enfeksiyon riskini artırabiliyor. Pamuklu iç çamaşırı giymeye, sık sık çamaşır değiştirmeye dikkat edin, çok dar pantolon tercih etmeyin.

Gerekirse koruyucu kullanın

Sık cinsel ilişki vücudun doğal dengesini bozarak vajinal akıntıların tekrar etmesine yol açabilir. İlişki sonrası tekrarlayan enfeksiyon sorununuz oluyorsa prezervatif kullanımı koruyucu olabilir.

Antibiyotik kullanırken dikkat edin

Antibiyotik veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanıyorsanız, bunları probiyotik besinler tüketmeye özen gösterin. Bunlar, vajinadaki faydalı bakterilere zarar verebiliyor ve başta mantar olmak üzere enfeksiyon riskini artırabiliyor.

Diyabetinizi kontrol altında tutun

İnsülin direnci ve kontrol edilemeyen diyabet hastalığı da vajinal enfeksiyonlara ve mantara neden olabiliyor. Beslenmenizin düzenlenmesi ve spor yapmanız, insülin direncini düzelterek vajinitlere karşı koruma sağlayabiliyor.