Yeni araştırma: İşlenmiş gıdalar zihinsel sorunlara yol açıyor!

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Bunama dünya genelinde yaklaşık 47 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor. Türkiye Alzheimer Derneği; 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. Uzmanlar; hastalıkla ilgili yapılan son araştırmalardan veriler paylaştı.

Toplantıya Türkiye Alzheimer Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Bilgiç, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türker Şahiner, Marmara Şubesi Başkanı Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede, Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nil Tekin, Genel Müdür Füsun Kocaman ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bedia Samancı Şişli Gündüz Yaşam Evi’nde birer konuşma yaptı.

Prof. Dr. Başar Bilgiç, Brezilya’da 8 bin 160 kişi ile yapılan bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Beslenme ve beyin sağlığı ilişkisi hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Bilgiç, “Günlük gıdaların yüzde 20’sinden fazlasını salam, sosis, cips, hazır çorba ve gıdalar, meşrubat, pakette satılan dondurma ve şekerlemeler gibi ultra işlenmiş fabrika üretimi gıdalar oluşturuyorsa; bellek sorunları ve diğer zihinsel gerilemelerin ortaya çıkma riski artmaktadır” dedi. Bilgiç, bunama hastalığının önlenmesinde en etkili beslenme şeklinin Akdeniz tipi beslenme olduğunu hatırlattı.

Yapay zeka yüzde 100’e yakın doğru teşhis koyabiliyor

Bilgiç; son yıllarda yapay zekanın öne çıktığını belirtti. “İngiltere’deki bir çalışmada; sadece standart beyin MR görüntülerinin yapay zeka ile incelenmesi ile hastalara yüzde 98 oranında doğru tanı konmaktadır. Bu, şimdiye kadar ulaşılan en yüksek tanı oranı” dedi.

Alzheimer tedavisinde yeni nesil diyabet ilaçları umut vadediyor

Prof. Dr. Bilgiç, geçtiğimiz yıl Alzheimer tedavisinde kullanımına onay verilen ilaç ile ilgili tartışmaların devam ettiğini belirtti. Bu ilaç ile aynı mekanizmaya sahip yeni ilaçların çok yakında kullanım onayı alacağını söyledi. Bunlar dışında enflamasyonu azaltan ve metabolizmayı düzelten ilaçların umut vadettiğini söyledi. “Özellikle yeni nesil diyabet ilaçları hem metabolizmayı düzeltip hem de enflamasyonu azalttığından umut veriyor. Ülkemizde de bu ilaçlar Alzheimer hastalarında denenmektedir” dedi.

Gebelikte yüksek tansiyon bunamaya yol açabilmekte!

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bedia Samancı; yüksek tansiyon ve bunama ilişkisi ile ilgili yapılan yeni bir çalışmadan bilgiler aktardı.

“Gebelikte yüksek tansiyon sorunu yaşayan kadınların beyinlerinde 15 yıl sonra damar tıkanıkları olduğu; bunun da zihinsel sorunlara ve bunamaya yol açtığı bildirildi. Alzheimer hastalığı ile ilişkili bazı proteinlerin, bu kişilerin beyinlerinde de olduğu ortaya çıktı. Sıkı takipler ve önlemler sayesinde riskli kişilerde bu sorunların önüne geçilebilmektedir.”

Düşük maaş, bunama riskini artırıyor

Prof. Dr. Türker Şahiner; sosyoekonomik şartların bunama riskine olan etkileri ile ilgili konuştu. Şahiner; “Çalışmalar fakir semtlerde büyüyen ve düşük ücretlerle çalışan kişilerde bunama riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Bu kişilerin zihinsel işlevlerde gerileme gösterdiklerini ortaya koydu. Sosyoekonomik seviyesi düşük bireylerin; daha iyi sosyoekonomik statüye sahip bireylere kıyasla yaşlılıkta demans geliştirme olasılığı  daha yüksek. Yoksulluğun ortadan kaldırılması ve daha adil bir gelir dağılımı ile bunama riskinin de azaltılacağı aşikardır.”

Alzheimer’ın tedavisinde beyni uyaran cihazların yeri var mı?

Prof. Dr. Aslı Demirtaş Tatlıdede; son dönemde tedavide etkili olduğu iddia edilen cihazlar konusunda uyarı yaptı; “Transkraniyal Puls Stimulasyon (TPS) ve Transkraniyal Manyetik Stimulasyon (TMS) gibi yöntemlerin hastalar üzerinde etkinliği kanıtlanmadı. Maalesef bu gibi cihazlar klinik etkinliklerine dair yetersiz çalışmalar ile pazara girebiliyor. Oysa Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlemeler daha sıkı. Bu cihazların FDA onayları olmadığı için tedavide kullanımları mümkün değil.”

21 Eylül’de İzmir’de yeni bir merkez açılıyor

Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Nil Tekin, “Karşıyaka’daki çalışmalarımıza İzmir şubemizin iş birliğiyle devam ediyoruz” dedi. Artık Van, Manisa, Fethiye ve Lefkoşa’da da şube ve temsilciliklerin olduğunu belirtti.

‘Kadınlara özel eğitimler vereceğiz’

Türkiye Alzheimer Derneği Genel Müdürü Füsun Kocaman ise, ‘ABKOSE’ projesi ile ilgili bilgi verdi. Kocaman, ailede hasta bakımını üstlenen kişilerin yüzde 70’inin kadın olduğunu söyledi. “AgeSa destekli Sivil Toplum Destek Vakfı kanalıyla aldığımız hibe ile kadınlara özel eğitimler vereceğiz. Bu eğitimlerle kadınların meslek sahibi olmalarına katlı sağlanacak” dedi.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir