- Kahve Dünyası ve Cem Yılmaz’dan Yeni Reklam Kampanyası - 7 Aralık 2024
- Flormar ‘Metaglam’ ile yaratıcılığının sınırlarını keşfet! - 7 Aralık 2024
- Dünya Türk Kahvesi Günü Beta Yeni Han’da kutlandı - 7 Aralık 2024
Anne karnında tespit edilmesi önemli
Toplumda ‘böbrek genişlemesi’ olarak bilinen, tıbbi adıyla hidronefroz hastalığı, bebeklerde çoğunlukla ilerlemez veya kendiliğinden kaybolurken, bir kısmı ise ciddi tablolara yol açabiliyor. Ancak hamilelik sırasında yapılan ultrason muayenesi sayesinde sorun önceden tespit edilebiliyor.
Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Akbal, anne karnında tanı konulmasının böbrek hasarını önlemek için erken tedavi imkanı sağladığına dikkat çekti: “Böbreğin tüm yapıları anne karnında 20’nci haftadan sonra incelenebiliyor. Böbrek genişlemesi tespit edilirse bebeğin doğumun ardından çocuk ürolojisi takibine girmesi çok önemli. Bu sayede ileride oluşabilecek böbrek fonksiyon kaybı gibi hayatı tehdit eden sorunların gelişmesi önlenebiliyor.”
Pek çok nedeni var
Böbrek genişlemesine pek çok etken neden olabiliyor. Veziko üreteral reflü olarak adlandırılan mesaneden böbreklere idrar kaçması sorunu bunlardan biri. Böbrekle mesaneye idrar taşıyan kanalın herhangi bir yerindeki darlık ya da mesane çıkışındaki darlıklar da böbreklerin genişlemesine yol açabiliyor.
Böbrek yetmezliği oluşabiliyor
Böbreğin çıkışından mesane çıkışına kadar herhangi bir nedenle, örneğin tıkanıklık, idrarın geriye kaçışı veya mesane dinamiğinin bozulması sonucunda böbreğin genişlemesi ve fonksiyonunda azalma olması, hidronefroz olarak nitelendiriliyor. Hastalığa, ateşli idrar yolu enfeksiyonları eşlik ettiğinde, böbrek daha kolay hasar görüyor. Ve organ fonksiyon kayıpları gelişiyor. Böbrek genişlemesinde erken tanı ve tedavi yaşamsal önem taşıyor. Doğum sonrasında üçüncü gün üriner ultrasonla bebeğin böbreklerinin incelenmesi gerekiyor. Ardından 1-3-6 ve 12’nci aylarda tetkiklere devam ediliyor.
Bu belirtiler varsa dikkat!
- Huzursuzluk
- Ateş
- Yeterli beslenememe
- Nedensiz ağlama krizleri
- İdrar yaparken ağlama, kötü kokulu idrar, idrardan kan gelmesi.
Çocuklarda böbrek genişlemesinin büyük bir kısmı kendiliğinden geriliyor, çok az bir kısmında ameliyata gereksinim duyuluyor. Böbrekler tehlikede olmadığı sürece bebeğin yakın takipte altında tutulması yeterli. Ancak organ tehlikedeyse, altta yatan nedene yönelik cerrahi işlemlere başvuruluyor.