- PenFest 9-10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek - 2 Kasım 2024
- Green Up Koleksiyonuna yeni ürünler ve renkler eklendi - 31 Ekim 2024
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınlara güçlü bir destek - 25 Ekim 2024
2020 sonu, 2021 başında aşılanmaya geçilmesi bekleniyor
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi dünyada yürütülmekte olan aşı çalışmalarında yer alıyor. Toplamda dört farklı aşının faz 3 çalışmasına dahil olan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde ilk aşı çalışması 15 Eylül’de başlıyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, önümüzdeki günlerde başlayacak aşı çalışmaları ile ilgili bilgileri paylaştı:
“COVID-19 pandemisi geçtiğimiz 8 ay içinde tüm dünyada 25 milyon kişinin hastalığa yakalanmasına ve 900 bin kişinin ölümüne yol açmıştır. Bir pandeminin kontrol altına alınması için ya toplumun en az yüzde 50’sinin hastalığı geçirmesi ya da etkinliği gösterilmiş aşıların yapılması ile toplumun belli bir bölümünün koruyucu antikorlara sahip olması gerekir. Bu pandemide oyun değiştirici uygulama aşı olacaktır.
Aşı gelişmesinde mevcut durum şöyle:
- 233 aşı adayı
- 27 aşı adayı klinik çalışmalara devam etmekte
- 6 aşı adayı Faz III, 21’i Faz I/II de çalışmalarına devam etmektedir.
Aşıların veya bir ilacın geliştirilmesi klinik öncesi çalışmalar ve sonrasında 4 fazda gerçekleşmektedir. Klinik öncesi dönemde hücreler üzerinde ve daha sonra fare ve maymun gibi hayvanlardaki immun yanıtı test edilir. 89 klinik öncesi dönemde aşı aktif test dönemindedir. FAZ I evresinde az sayıda insan üzerinde çalışılır. Güvenlik ve doz çalışmalarının yapıldığı dönemdir. FAZ II evresinde aşı yüzlerce kişi üzerinde çalışılır. Daha fazla sayıda kişide güvenliği ve etkinliği test edilir. FAZ III evresinde binlerce kişi üzerinde aşı denenir. Plasebo alanlar ile aşı alanların enfekte olma oranları karşılaştırılır. Aşının korona virüsüne karşı etkinliği saptanır. Bu evrede aşının daha nadir yan etkileri de belirlenir. Etkin ise kullanım onayının alındığı evredir. Aşının, aşılananların en az yüzde 50’sinde koruma sağladığında etkin olduğununa karar verilir.
Çalışmalarda son durum nedir?
Cerrahpaşa olarak dört farklı faz 3 çalışmaya başlamak üzereyiz. İlki eylül ayında başlayacak olup Almanya’daki Biontech ve Pfizer firması iş birliği ile gerçekleştirilmektedir. Takiben Çin’e ait FAZ 3 çalışmaları fakültemizde başlayacaktır. Aralık ve martta ise hazirana kadar devam edecek, MSD’nin desteklediği 2 farklı aşının FAZ 3 çalışmaları başlayacaktır.
Aşıların etkin olup, bu pandemiyi tüm dünyada kontrol altına alacağına dair umutlu olmamız için birçok neden var. Hastaların yüzde 96-97’sinde immun sistemi virüsü zararsız hale getirmektedir. Yaklaşık 10 gün sonra bulaştırıcılık ortadan kalkmaktadır. Virüsün sık mutasyon geçirmemesi de aşı açısından çok önemlidir. Gelişmiş aşı teknolojisi daha güvenilir aşıları bizlere sunmaktadır. Sevinmemiz gereken diğer bir olay ise FAZ I ve II evrelerinin başarılı bir şekilde geçilmiş olması ve aşıların etkinliğinin yanı sıra ciddi yan etki bulunmamasıdır. FAZ III evresinde en az altı aşı adayı bulunmaktadır. Bu çalışmaların yıl sonuna kadar sonlanması beklenmektedir. Ön veriler ve tahminimiz, bu yıl sonu ve 2021 başlarında tüm dünyada aşılanmaya geçileceği yönündedir.”