Hamilelikte magnezyum eksikliği yaşamamak için neler yapmalısınız?

Magnezyum zengini besinler tüketebilirsiniz

Gebelik döneminde vücudun en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden biri olan magnezyum, böbrek, kemik, kas ve diş sağlında önemli roller üstlenir. Kan şekeri, kan basıncı, vücutta enzimlerin çalışmasının düzenlenmesinde etkilidir.

Dr. Gökçenur Gönenç

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökçenur Gönenç, anne adaylarının magnezyum eksikliği yaşamamak için nelere dikkat etmesi gerekti konusunda sorularımızı yanıtladı.

Magnezyum eksikliği ne gibi sorunlara yol açar?

Magnezyum eksikliği halinde; iştahsızlık, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik, ajitasyon, anksiyete, uyku bozukluğu, kalp ritminde bozulma, düşük tansiyon, huzursuz bacak sendromu, kas spazmları ve güçsüzlük ortaya çıkabilir. Magnezyum seviyesi, kalsiyum ve potasyum seviyeleri ile de ilişkilidir. Magnezyum eksikliği olan gebelerde en sık görülen bulgu, bacak kramplarıdır. Bu kramplar gece uykudan uyandıracak kadar şiddetli ve ağrılıdır. Hatta bazı araştırmalar ciddi eksikliklerin erken ve ölü doğumlarla birlikte gebelik zehirlenmesi ile ilişkili olabileceğini göstermiştir.

Vücutta magnezyum seviyesini nasıl artırabiliriz?

Gebelikte günlük magnezyum ihtiyacı 350 mg.’dir. Özellikle düzenli beslenenlerde, rutin magnezyum takviyesi önerilmez. Badem, yulaf, ıspanak, fıstık, pekmez, karalahana, fasulye, muz, mercimek, bezelye, patlıcan, dereotu gibi besinler magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda gebelikte doktorunuza danışarak günde 1 şişe maden suyu içmeniz faydalı olabilir. Hassas bağırsak hastalığı (İBS), ülseratif kolon gibi gastrointestinal hastalıklara sahip hamilelerde, diyabet, pankreatit, hipertiroidisi olanlarda, böbrek rahatsızlığı bulunanlarda magnezyum eksikliği gelişebilir.

Gıdalar yeterli gelmezse?

Gebelik seyri esnasında erken doğum sancıları başlayan hastalarda kasılmaları durdurmak için, gebelik zehirlenmesi de denilen preeklampsi krizinin geçirilmesinin önlenmesi veya çok erken doğacak bebeklerde beyin hücrelerinin gelişimini hızlandırmak için damarda magnezyum tedavisi başlanabilir. Ancak bu tedaviler mutlaka hastanede ve doktor kontrolü altında uygulanmalıdır. Magnezyum dozu normal seviyeleri aştığı zaman, reflekslerin kaybolmasından solunum durmasına kadar ağır seyredebilen tablolar görülebilir ancak bu doz aşımının ağızdan kullanılan magnezyum ile görülmesi olağan değildir.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir