Havadaki ısı dalgalanmaları kalbi nasıl ve neden yoruyor?

Bu havalar kalbe zarar

Bir serin, bir ılık seyreden havalar kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Central Hospital’dan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sinan Coşkun Turan, önemli uyarılarda bulundu:

Baharın beklendiği nisan aylarında görülen yağmur ve rüzgar, vücut sıcaklığının azalmasına yol açıyor. Özellikle bir ılık, bir soğuk seyreden havalar, tansiyon düzeninde bozulmalara neden olabiliyor. Yine kalın kıyafetlerini raflara kaldıran, daha ince giyinmeye başlayan kişilerde soğukla birlikte harekete geçen bazı mekanizmalar kan pıhtılaşmasını ortaya çıkarabiliyor. Yatkın kişilerde kalp krizi ve felç riskinde artış görülebiliyor. Ayrıca değişen havayla birlikte yaygın görülen üst solunum yolu enfeksiyonları, kalp yetmezliği hastalarını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yaşlılar ve genç kalp hastaları risk grubunda

Yaşlılar ve genç kalp hastaları, soğuk havada mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı. Eğer çıkılması gerekiyorsa da kalın tek bir kıyafet yerine birkaç ince kıyafet üst üste giyilmeli. Evin sıcaklığıysa 22-23 dereceden aşağı olmayacak şekilde ayarlanmalı.  Ayrıca sıcak gıda ve içeceklerle vücut sıcaklığının desteklenmesi gerekir.

Gripten korunmaya özen gösterilmeli

Hastaların önemli bir kalp veya akciğer rahatsızlığı varsa, baharı karşılamadan önce grip aşısı yaptırmaları fayda sağlayabilir. Özellikle grip bulaşmış kişilerle temastan kaçınılmalı. Eğer gripli hastalarla aynı yerde bulunmak ya da çalışmak zorundaysanız, ağız-burun maskesi kullanın.

Sağlıklı kişiler de dikkat etmeli

Kalp sağlığı için alınması gereken önlemler, aynı zamanda sağlıklı kişiler için de geçerli. Her mevsim düzenli egzersiz ve fiziksel hareketlere alışık olan kişilerin, bahara geçiş sürecinde bu faaliyetleri sürdürmeleri tavsiye edilir. Düzenli yapılan egzersizlerin kalp, akciğer, eklem ve ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu unutulmamalı. Ayrıca bu hareketler bağışıklığı artırarak mevsim değişikliği sebepli enfeksiyonlara ve alerjilere karşı vücudun direncini de yükseltir.

Egzersizde tempo önemli

Tok karnına egzersiz asla yapılmamalı, yemekten sonra en az iki  saat geçmiş olmalı. Ayrıca midedeki tokluk-dolgunluk hissinin kaybolmuş olmasına da dikkat edilmeli. Toplumumuzda genellikle mide doluyken yapılan egzersizlerin yenilen besinleri erittiği gibi yanlış bir düşünce hakimdir. Oysaki bu durum, hem kalbi hem de mideyi gereğinden fazla yorar.

Egzersiz sırasında özellikle el ve ayakların, baş, boyun ve göğüs bölgesinin üşümesi, ağızdan soğuk havanın solunması gibi risk faktörleri taşıyan bireylerin daha dikkatli olmaları şart. Çünkü çok çabuk üşüyen ve soğuk alan kişilerin kalp damarlarında büzülme ve pıhtılaşma olabilir. Bu durum da kalp krizi riskini tetikleyebilir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir