İştahsız çocuğunuz sizin davranışlarınızı örnek alıyor olabilir

İştahsız çocuğun özellikleri

Anne babalar genellikle çocuklarının az beslendiği ve yemek seçtiği gibi dertlerden yakınır. Gerçekten beslenme yetersizliği var mı diye anne, bebek veya çocuk beslenmesini gözlemleyerek birkaç günlük menü özetlerine bakıp kalori hesaplaması yapabilir. Çünkü böyle bakıldığında iştahsız çocukların esasen çoğunluğunun büyümeleri için gerekli enerjiyi alabildiği görülür.  Eğer bir çocuk büyümesi için gerekli olan içerikleri en az iki hafta süre ile alamıyorsa beslenme problemi bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Ulus Liv Hospital Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Makbule Eren, iştahsızlığın sebeplerini anlattı.

Prof. Dr. Makbule Eren

İştahsızlığın başlıca sebepleri nelerdir?

Bunun organik, psikososyal ve davranışsal birçok nedeni olabilir. Besinin sunuluş şekli, yanlış beslenme yöntemi ve alışkanlıkları yaşa uygun olmayan kıvamda ve şekilde, kültüre uygun olmayan beslenme, sık beslenme, beslenme süresinin uzun tutulması, yağ ve karbohidrattan zengin besleme, anne /bakıcı bebek arasında bağlanma sorunları gibi psikososyal ve davranışsal nedenleri olabileceği gibi anemi, vitamin ve demir eksikliği gastrit, ülser, yemek borusu iltihapları, reflü, yutma bozuklukları, kabızlık, gibi mide bağırsak sistemi hastalıkları veya kalp hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, alerjik hastalıklar sebepleri de bulunabilir.

Hastalık belirtisi olabilir mi?

Bebeklikte tamamlayıcı gıda döneminde anne sütü azaltılırsa bebekte iştahsızlığa yol açabilir. İştahsız çocukta hastalık belirtisi olabilir. Sistemik rahatsızlıklar sırasında vücudumuzda iştahı baskılayan çeşitli maddeler salgılanır. Ayrıca hastalık dönemlerinde daha önceden aldığı besinleri reddedebilir. Bazen sevdiği bir besini hastalık döneminde tükettiğinde özellikle kusmuş ise sevdiği bir besini sevmez hale gelebilir. Bu durumda ona zaman tanınmalıdır. Bazen hastalık direkt yutma bozukluğuna neden olur. Çeşitli hastalık dönemlerinde örneğin yutma sırasında ağrıya neden olan özofajit gibi yemek borusu iltihapları, yine yemek borusu iltihaplarına yol açabilecek alerjik hastalıklarda da daha önce iyi beslenen bir çocukta besin reddi görülebilir.

Nasıl davranmak gerekir?

İştahsız çocuğunuzu iyi tanımanız gerekir. Acı-tatlı tercihi var mıdır? Hangi kıvamları sever, çorbayı hangi sıcaklıkta içer? Açlık ve doyma sinyalleri nelerdir? Yaşa bağlı olarak elini ağzına götürebilir, ağzını şapırdatabilir, besini direkt isteyebilir. Ağlama çoğunlukla geç açlık belirtisidir. Doyunca ağzını kapatabilir, ağzından besini tükürebilir, besini fırlatabilir veya sözlü olarak doyduğunu iletebilir. İşaretleri iyi algılamak gerekir. Beslenme bir davranıştır. Çocuklar davranışları öncelikle taklit ve özellikle ebeveyn taklidi ile öğrenirler. Bu nedenle beslenme beraber yapılır, çocuğun işaretleri algılanarak, sürekli pozitif ödüllendirme ile yapılmalıdır. Çocuk istemediğinde zorla besleme yapılmamalıdır, çünkü bu durum besin reddine neden olur. Kıvam, tat ve ısı tercihlerine saygı duyulmalı tatlı sevmeyen daha çok mayhoş ekşi tercihi olan bir çocuğa faydalı diye örneğin pekmez diretilmemelidir. Onun yerine pekmezi kullanarak onun sevebileceği bir tatlı, örneğin Anadolu’da yapılan kayısı tatlısı gibi tatlılar yapılabilir.

Çocuklar yeterli beslendiklerinde;

  • Beyin gelişimi tamamlanır.
  • Konsantrasyon yeteneği ve süresi, sınav başarısı artar.
  • Bağışıklık sistemi güç kazanır.
  • Okula devam günleri artar.
  • Revire başvuru ve hastalanma sayısı azalır.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir