Soğuk algınlığında çocuklara gereksiz antibiyotik verilmemeli

Çocuklar yılda ortalama 3-8 kez soğuk algınlığı geçirebilir

Kış aylarında bebek ve çocuklarda sık karşılaşılan üst solunum yolu enfeksiyonlarında belirgin artış görülmektedir. Bakteriyel veya viral kökenli bu enfeksiyonların sebebi çok iyi araştırılmalıdır. Çünkü gereksiz antibiyotik kullanımı florayı baskılayarak; antibiyotik kaynaklı ishale ve ileride oluşabilecek dirençli enfeksiyonlara ve alerjik rahatsızlıklara sebep yol açabilmektedir.

Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyithan Yalınkılıç uyarılarda bulundu:

Kışın boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyon hastalıklarının yanı sıra, bronşit ve zatürre gibi alt solunum yolları enfeksiyon hastalıklarında da artış olabilmektedir. Virüslerin havalar soğuduğu andan itibaren yayılmasının sebebi, virüslerin cansız yüzeyler dâhil olmak üzere 48-72 saat aralığında canlılığını sürdürmesidir. Virüslerin bulaşması direk temas ve damlacık yoluyla olabilmektedir. Hapşırma, öksürme ya da nefes alışverişlerinde damlacık şeklinde partiküller, havada asılı kalmaktadır. Böylece alt solunum yollarına daha çabuk ulaşmaktadır.

Kalabalık ortamlara dikkat edin

Kreş, okul çağı ve 2 yaş altı bebeklik döneminde üst solunum yolu enfeksiyonuna oldukça sık rastlanır. Ailede okul veya kreşe giden bir çocuğun, kalabalık iş ortamlarında çalışan ebeveynlerin oluşu hastalıkların bulaşması için risk faktörüdür. Havada asılı kalan damlacıklar, kirin yüzeylere temas edilmesi sonucu hastalığın bulaşıcılığı daha da artırmaktadır.

Bağışıklık problemi olanlar risk altında

Alerjisi olan çocuklarda solunum yolları daralıp tıkanmaktadır. Üzerinde çok kolay bakteriyel ve viral üremeler gerçekleşmektedir. Bu yüzden hastalıkları iyi tanımak; antibiyotik kullanımı konusunda doğruları bilmek; gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak; ateş ölçme ve düşürme tekniklerini öğrenmek bu dönemin hem çocuklar hem de aileleri açısından daha rahat geçirilmesini sağlar.

Öksürük, ses kısılması ve göz iltihabına dikkat!

Tedavide genelde antibiyotiğe ihtiyaç duyulmamaktadır. Hastada;

  • Öksürük
  • Ses kısılması
  • Burun akıntısı
  • Göz iltihabı
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Ağız içi yara
  • İshal de görülebilmektedir.

Tonsillit ise bademcik enfeksiyonudur. Nedeni genellikle 2 yaş altı viral, 2 yaş üstü bakteriyeldir. 2 yaş altında tedavide antibiyotik kullanımı çoğu vakada gereksizdir. Orta kulak enfeksiyonlarında bakteriyel etkenler daha fazladır. Yüzde 80 oranında bakterilerden kaynaklanan sinüzit, burun etrafı kemik içi hava boşluklarının enfeksiyonudur. Ses tellerinin iltihabı olan akut larenjit ise yüzde 95-100 oranında viraldir. Havlar tarzda öksürme, ateş ve iştahsızlık ile kendini gösterir. Otit, sinüzit ve 2 yaş üstü tonsilit dışında antibiyotik tedavisi genellikle gereksizdir. Tüm hastalıkların tedavisi ve olası komplikasyonları açısından çocuk hastalıkları uzman muayenesi önemlidir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir