‘Yaşlıları enfeksiyonlardan korumak için aşı yapılmalı’

Yaşlılarda koruyucu hekimlik önemli

Akademik Geriatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Meltem Halil, yaşlılarda koruyucu hekimliğin büyük önem taşıdığını belirtti. Halil, “Koruyucu hekimlik yaşam tarzı değişiklikleri, yaralanmaların önlenmesi, kronik hastalıklardan korunma, ağız ve diş sağlığı, ruh ve akıl sağlığı ile ilgili değişikliklerin takibi ve önlenmesi, yeterli beslenmenin sağlanması, tarama testleri ve aşı programlarını içerir. Amaç yaşlılığın erken dönemlerinde yaşam tarzı ve davranış değişiklikleri ile sağlığın ve organ fonksiyonlarının korunmasıdır. Kronik hastalıklara bağlı oluşan kaybın en aza indirilmesidir” dedi.

Prof. Dr. Meltem Halil

Prof. Dr. Halil, aşıların enfeksiyonlardan korunmak için alınan en önemli önlemlerden olduğunu söyledi:

Yaşlanma süreciyle birlikte bağışıklık sistemindeki değişiklikler nedeniyle enfeksiyonlara yatkınlık artar, her türlü enfeksiyon daha ağır geçer. Özellikle kanser, kalp-damar ve solunum sistemi hastalıkları, diyabet, demans ve beslenme yetersizliği,  enfeksiyonlar için risk faktörleridir. Grip ve zatürre aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Yaşlılarda bu hastalıklar sık görülmekte ve gençlere göre daha ağır seyretmektedir. Yaşlı hastalar hastane ve yoğun bakımlarda daha uzun süre kalmakta, solunum yetmezliği ve diğer organ sistemlerinde hasar daha fazla görülmektedir. Yaşlılarda bu hastalıklara bağlı ölüm oranlarının da daha fazla olduğu saptanmıştır. Aşı yapılan bireylerde enfeksiyonlar daha az görülmekte, enfeksiyon geçirenler daha hafif geçirmekte,  hastaneye yatış oranları ve ölüm oranları daha az olmaktadır.”

Yaşlı nüfusu artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılı istatistiklerinde Türkiye’de 65+ yaştaki nüfusun oranı yüzde 9.1 olarak veriliyor. 2050’de bu oranın yüzde 20.8’e, 2075 yılında ise yüzde 27.7’ye yükseleceği tahmin edilmektedir. Dolayısıyla artan yaşlı nüfusla birlikte aşılama daha da önem kazanmaktadır. Fakat aşılama oranlarının istenilen düzeylerde olmadığı görülmektedir. İnfluenza için aşılama oranlarının yüzde 5.9 ile 27.3 arasında olduğu söylenebilir.

65 yaş üstü her bireye eşlik eden hastalıklarına ve diğer özelliklerine bakılmaksızın influenza ve pnömoni aşıları yapılmalıdır. Influenza aşısı her yıl, yılda bir kez yapılmalıdır. İki çeşit pnömoni aşısı mevcuttur: 13 valan konjuge pnömokok aşısı (PCV13) ve 23 valan polisakkarid pnömokok aşısı (PPSV23). 65 yaş ve üstü hastaların en az bir kez PPSV23 ve PCV13 yaptırması gerekmektedir. Hiç aşılanmamış yaşlı bireylerde ilk önce PCV13 yapılıp en az bir yıl geçtikten sonra da PPSV23 aşısının yapılması önerilmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir