Yenidoğan bebeğinizi kaç farklı pozisyonda emzirebilirsiniz?

Göz teması kurmayı unutmayın!

Prof. Dr. Nermin Tansuğ

Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ, bebeği emzirirken uyulması gereken hijyen kurallarını ve hem annenin hem de bebeğin uygun vücut pozisyonlarıyla ilgili bilgi verdi:

  • Emzirmeye başlamadan önce anne ellerini yıkayarak bebeğe mikrop bulaşmasını önlemeli, meme başını ve çevresini temiz suyla silmeli.
  • Anne rahat, temiz ve yeterince sıcak bir ortamda sırtını bir yere dayayarak oturmalı. Gerekirse ayaklarının altına bir yükselti koyabilir.
  • Bebek, yüz ve bedeni anneye dönük olacak şekilde tutulmalı, gerekirse başı tutan kolu bir yastıkla alttan desteklenmeli. Bebeğin başı, annenin kolunun iç kısmına yerleştirilip, aynı kol ve elle kalça ve bacakları kavranmalı.
  • Emzirmek için yaygın olarak kullanılan dört pozisyon vardır. Koltukaltı pozisyonunda bebeğin vücudu, annenin koltuk altına yerleştirerek başı ve ensesi elle desteklenir. Ayakları ve poposu annenin arkasına bakar. Diğer elle meme desteklenir. Bu pozisyon özellikle sezaryen sonrası veya ikiz bebekleri emzirirken uygundur. Kucak pozisyonunda, bebek annenin kucağına koyduğu yastık üzerinde yatırıp başı anne kolunun üzerine konur. Anne, bebeğin poposunu aynı elle destekler ve karnını, kendi karnına doğru çevirir. Böylece bebeğin yüzü annenin memesine doğru döner. Ters kucak pozisyonunda bebeğin başı daha iyi kontrol edilir ve memeye daha kolay yaklaştırılır. Yatarak emzirmede ise bir yastık annenin başının altında, diğeri de bebeğin altına olacak şekilde yerleştirilir. Bebek, karnı annenin karnına değecek şekilde yan yatırılmalıdır. Bir elle meme desteklenerek, emzirme işlemi yapılabilir. Ancak bu pozisyonda annenin uyuyup kalması bebek için boğma tehlikesi yaratabilir.
  • Emzirmeye başlamadan önce temizlenmiş meme ucu, baş ve işaret parmakla yuvarlanarak daha belirgin hale getirilip, yavaşça bebeğin üst dudağına dokundurularak, ağzının açılmasına yardımcı olunmalı. Bebek ağzını açınca meme ucu ve etrafındaki kahverengi kısım bebeğin ağzına yerleştirilir. Bebeğin çenesiyle annenin göğsü arasında boşluk kalmamalı
  • Emzirme esnasında meme çevresinin büyük kısmı bebeğin ağzının içinde, çenesi de göğsüne dayalı olacaktır. Eğer bebek doğru yerleştirilmezse sadece meme ucunu emer, bu durum meme ucu çatlaklarına neden olur. Ayrıca süt de tam boşalmaz.
  • Emzirirken anne ve bebek rahat olmalı, ikisi arasında göz teması kurulmalı.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir