Burun deviasyonu ameliyatıyla ilgili merak ettikleriniz

Burun fonksiyonlarını devre dışı bırakıyor

Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Öner Çelik, deviasyon ameliyatıyla ilgili bilgi verdi:

Deviasyon; burnu ikiye bölen, kıkırdak ve kemik yapıdan oluşan ortadaki bölgenin bir tarafa doğru eğri olmasından kaynaklanan ve nefes almayı güçleştiren anatomik bir bozukluktur. Hastalar, burun tıkanıklığı ve nadiren baş ağrısı şikayetleriyle doktora başvurulur. Özellikle spor yaparken burnun tıkanması, uykuda horlama, ağız açık uyuma, uykuda solunum kesilmeleri, uyku bölünmeleri şeklinde de ortaya çıkar. Toplumda çok sık görülen bir rahatsızlık olmasına karşın birçok kişi horlama ve baş ağrıları ortaya çıkıncaya kadar deviasyon sorununu fark etmiyor.

Burun fonksiyonları devre dışı kalıyor

Deviasyon nedeniyle burun nemlendirme yapamaz, havayı ısıtarak akciğerlere gönderme, mikropları tutma gibi görevler devre dışı kalıyor. Bu durumda ağızdan soluma yapan kişide kuruluk, dişetlerinde problemler, farenjit, akciğer sorunları ortaya çıkabiliyor.

Deviasyonun kalbe etkisiyle ilgili yapılan çalışmalarda, ameliyat sonrası kalbin pompalama gücünde ciddi artışlar saptandığı, kardiyak fonksiyonların daha iyiye gittiği görüldü. Kalbin düzenli çalışması, bazı fonksiyonlarını tam yapabilmesi için burundan sağlıklı nefes alınmalı.
Deviasyonun seviyeleri var. Her burundaki ufak tefek eğrilikleri ameliyat etmeye gerek yok. Hastada sıkıntıya yol açıyorsa cerrahi yapılıyor. Deviasyon dışında burun içerisindeki tıkanıklığa birtakım polipler, burun etlerindeki bozukluk ya da büyümeler, alerjik rinitler de neden olabiliyor. Deviasyon fonksiyonel açıdan nefes almaya engel patolojik durumlara sebep oluyorsa, baş ağrısı, burun tıkanıklığıyla birlikte ağzı açık uyumak, uykuda solunum kesilmesi gibi belirtiler oluşmuş ise kişi ameliyat edilmelidir.

Nefes yüzde 80 düzeliyor

Deviasyon ameliyatı sonrası nefes alıp verme fonksiyonu ortalama yüzde 80 oranında düzeliyor. Yaşam kalitesi artıyor, uzun dönemde kalp fonksiyonları daha iyi etkileniyor. Ameliyat, genel anestezi altında yaklaşık bir saat sürüyor, beraberinde estetik müdahale olduğunda süre dört saate çıkabiliyor.Geçmişte ameliyat sonrası yaşanan enfeksiyonlar da, yeni nesil tamponlarla azaldı.

Ameliyattan sonra güneş ve gözlük yasak

Ameliyattan bir hafta önce kan sulandırıcıların, ağrı kesicilerin kesilmesi gerekiyor. Ameliyat sırasında kanamayla ilgili sıkıntı olmaması için bitkisel ilaçlardan da kaçınılmalı. Ameliyat sonrası 3-4 kez buz tedavisi öneriliyor. Ağır sporlardan kaçınmak gerekiyor. Operasyon sonra üç ay boyunca gözlük takılmaması tavsiye ediliyor. Güneşe çıkarken cildin hasar görmemesi için koruyucu kremler kullanılmalı. Darbeye dikkat edilmeli, ilk altı ayda ufak tefek travmalardan dahi kaçınılmalı. Burnun içine su çekilmemeli. Burun temizliği için özel solüsyonlar kullanılmalı. İlk bir- iki ay havuza da girilmemesinde fayda var.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir