- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
ONA KÜTÜPHANE SEVDİRMENİN YOLLARI
Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumu Kütüphane Koordinatörü Elizabeth BROUWER; okulların ve ailelerin bazı küçük ama etkili önlemlerle çocuklara kütüphane kültürünü ve kitap sevgisini aşılamasının mümkün olduğunu anlattı.
1-Okullardaki kütüphaneler sadece ‘kitap ödünç alınan’ yerler olmaktan çıkarılmalı: Çocuklar kütüphaneye sadece ‘kitap ödünç almak’ için gelirlerse, içsel denetimi az olan çocukların bu kültürü kazanmasını beklemek doğru olmaz. Mevcut kütüphane kaynakları kullanılarak, okuma etkinlikleri ve araştırma teknikleri uygulanmalı. Çocukların yaş gruplarına göre yapılan farklı etkinliklerde, kütüphanenin yaşamlarının bir parçası olması hedeflenmeli.
2-Eğlenceli aktivitelerle ‘asık suratlı’ ortamlar olmaktan kurtarılmalı: Öğretmenlerin, kütüphane ekibiyle yapacağı iş birliğiyle müfredatlarındaki konu başlıklarına göre, öğrencilerin sesli ve sessiz okuma aktivitelerine katılmasına fırsat tanınmalı.
Kütüphanedeki dersler, öğrenciler için eğlenceli, ilgi çekici ve anlamlı hale getirimeli. Örneğin; okullardaki kütüphaneler, ‘Çocuklar Günü’, ‘Cumhuriyet Bayramı’ gibi kültürel aktivitelere ve önemli okul etkinliklerine ev sahipliği yapmalı. Öğrenciler, kütüphanedeki farklı materyalleri kullanmayı ve araştırma tekniklerini öğrenmeli.
3-21’inci yüzyılın çocuklarına hitap eden bir öğrenme alanı haline getirilmeli: Kütüphaneler; 21’inci yüzyıl öğrencilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak, teknolojiyi kullanarak farklı öğretim alanları yaratacak şekilde düzenlenmeli. Yaş gruplarına uygun araştırma teknikleriyle medya okur-yazarlığını kazandıran, dijital vatandaşlığın gelişmesinde destek veren bir öğrenme alanı haline getirilmeli. Okumanın her zaman sadece bir kitaptan ibaret olmadığı unutulmamalı; sesli kitaplar, elektronik kitaplar veya interaktif kitaplar da kütüphaneye katılmalı.
4-Çocuğa sırt çantasında her zaman bir kitap bulundurma alışkanlığı kazandırılmalı: Kütüphanede, yaş grubuna uygun doğru kitabı bulmakla ilgili birçok aktivite yapılmalı. Kendi seviyelerine göre kitap seçme konusunda teşvik edilmeli; sevdikleri ve ilgi duydukları kitapları nasıl bulacakları öğretilmeli. Öğretmenler, öğrencilerin okuma seviyelerini bildikleri için, uygun ve doğru kitapları önermeli. Öğrenciler, onlara keyif veren kendi kitaplarını seçtiklerinde, bu onları gerçekten mutlu ediyor. Onlar için okumaları ve anlamaları zor bir kitabı seçmek ise okuma motivasyonlarını düşürebiliyor.
5-Akşamları bir battaniye ve güzel bir atıştırmalık ile ailecek kitap okuma saati düzenlenmeli.