- Yeni yıl için hediye arayışında olanların telaşına son verecek - 8 Aralık 2024
- Yeni yılın tüm renkleri Anker’in yeni hoparlöründe - 8 Aralık 2024
- Yeni yıl için şık ve pratik hediye önerileri - 8 Aralık 2024
Diş eti iltihaplanması sinsice ilerliyor
‘Journal of the National Cancer Institute (Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi) tarafından yayımlanan bir araştırmaya göre, diş eti hastalığı yaşayanların herhangi bir kanser türüne yakalanma riskleri yüzde 24 artabiliyor.
Genetik yatkınlığın diş eti iltihaplanması riskini artırdığını ifade eden Diş Hekimi Engin Aksoy, “Ağzımızda çok sayıda bakteri var. Aslında iyi bir diş bakımı ile bu bakterileri sağlıklı bir şekilde kontrol altında tutabiliriz. Ağız bakımı kötü olan insanlarda maalesef bu denge bozuluyor ve iltihaplanma kan dolaşımı ile tüm vücuda yayılıyor. Bu durum hücre yapısının da bozulmasına neden olarak kansere zemin hazırlayabilir” diye konuştu.
Aksoy, konuyla ilgili şu uyarılarda bulundu:
Periodontitis olarak adlandırılan diş eti iltihaplanmasının kaynağı sıklıkla genetik yatkınlık. Ancak ilerleyen yaşın etkisi ve diş-ağız bakımını ihmal etmek de iltihaplanmaya neden olabiliyor. Burada diş etinden ziyade kemiğin hastalanması önemli. Çünkü kemiği koruyan diş etidir. Kemiği kapatır, dışarıdan gelecek mikroplara karşı korur. Ancak zamanla bakımsızlığın ve yemek artıklarının da etkisiyle ağıza yerleşen mikroorganizmalar diş etinin iltihaplanmasına yol açarak, kemiğe doğru ilerler. Dişlerin kökü yani yüzde 70’i aşağıdadır. Periodontitis nedeniyle diş eti gerilemeye başlar ve dişin neredeyse yüzde 70’i dışardan görünür hale gelir. Bu büyük bir sorundur. Ağır koku oluşur, dişler sallanmaya başlar.
Diş etleri neden iltihaplanıyor?
İltihap, bazen hiç belirti vermeden uzun yıllar diş etini ve kemiği çürütebiliyor. Öyle hastalar geliyor ki, görünür de hiçbir sorun yok ancak panoramik röntgende neredeyse tüm dişlerin çekilmesi gerektiği ortaya çıkıyor. Bakımsızlık söz konusu ise problem hızla ilerliyor. Düzenli diş fırçalama alışkanlığının olmaması, diş ipi kullanılmaması hem yemek artıklarının ağızda çürümesine hem de diş taşı ve plak oluşumuna sebebiyet veriyor ki bu da iltihaplanmanın önemli nedenlerinden.
Genel sağlığı da olumsuz etkiliyor
’Journal of the National Cancer Institute’de yayımlanan 10 yıllık araştırmanın sonucuna göre periodontitis teşhisi konan 7 bin kişinin yüzde 24’ünde pek çok kanser türü geliştiği ortaya çıktı. Diş eti hastalığının genel sağlığı da etkilemesi gayet mümkün. Çünkü vücutta sürekli kan yoluyla bir dolaşım söz konusu. Dolayısıyla diş etindeki mikroplar solunum yolundan akciğere inebilir, mideye, pankreasa yol alabilir. Vücudun pek çok noktasında hücre değişimlerine neden olabilir. Kalp krizi, kalp ve damar hastalıkları, beyin fonksiyonları, inme, erken doğum, sorunlu gebeliğin altında diş eti iltihaplanması yatabilir.