Güneş gözlükleri kış mevsiminde de gözleri koruyor

Soğuk havalara karşı göz sağlığınızı koruyun

Soğuk havaya karşı dirençli olduğu bilinen gözler kendini korumak için çeşitli reaksiyonlar verebiliyor. Göz kapakları haricinde soğuk havayla temasının kesilmediği gözlerde kış mevsiminde kızarıklık, sulanma ve kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Yaygın mikrop kapma olasılığı sebebiyle konjonktivit gibi bulaşıcı göz hastalıkları da görülebiliyor.

Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu

Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu kış mevsiminin etkilerinden gözleri korumanın yollarını anlattı.

Göz çevresinde bulunan damarlar, soğuk hava sebebiyle daralabiliyor. Daralan damarlar, çift ya da bulanık görmeye zemin hazırlıyor. Kış mevsiminde dışarıda uzun süre geçirmek bu sonuçların etkisini artırabildiği için gelişebilen problemlerin önüne geçmek için tedbir almak büyük önem taşıyor.

Virüslerin yayılması kolaylaşıyor

Soğuk havada aktif olarak daha uzun süre yaşayabilen virüsler göz sağlığını  etkiliyor. Adenovirüs olarak adlandırılan bu virüsler gözlerde kırmızılığa yol açarken aynı zamanda özellikle kapalı ortamlarda hızlı yayılım gösterebiliyor. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı problemine sahip hastalar ise kış mevsiminde gözlerine dikkat etmesi gereken bir başka kesim olarak belirtiliyor. Göz sulanmasına yol açan gözyaşı kanalı tıkanıklığı kış mevsiminin sert rüzgarları sebebiyle şikayetlerin artmasına sebep oluyor.

En çok göz kuruluğu ve sulanması şikayeti görülüyor

Sert rüzgarlı günlerde gözlerde yaşarma en sık karşılaşılan şikayetlerden biri olurken, rüzgarın sebep olduğu göz kuruluğu da yine en çok şikayet edilen göz problemleri arasında yer alıyor. Rüzgarın kuvvetiyle kuruyan gözlerde gözyaşı bezleri daha fazla gözyaşı üretmeye başlıyor. ‘Refleks yaşarma’ olarak tanımlanan bu durum gözlerimizin kendini korumak üzere yaptığı eylemlerden biri.

Konjonktivite karşı elleri sık yıkayın

Pandemi sürecinde kapalı alanlar eskisine göre daha fazla havalandırılsa dahi kimi zaman yeterli olmayabiliyor. Kış mevsiminde soğuk havalar nedeniyle kalorifer peteklerinin sebep olduğu sıcak hava kuru göz problemine sebep olabiliyor. Kuru göz probleminden ve mevsimin etkilerinden korunmak için basit tedbirler yeterli oluyor. Konjonktivit ve diğer virüslere karşı elleri sık sık yıkamak gerekiyor. Özellikle konjonktivitin bulaşmasını engellemek için kişisel eşyaların ortak şekilde kesinlikle kullanılmaması önem taşıyor. Mevsim sebebiyle su içmek çoğunlukla unutulsa da gözleri nemlendirmek için yeterli miktarda su içilmesi tavsiye ediliyor.

Yaz mevsiminde güneşin etkilerinden gözleri korumak için takılan güneş gözlüklerinin kışın da mutlaka kullanılması öneriliyor. Karlı havalarda zeminden kırılan zararlı ışınlardan ve rüzgarın sebep olduğu göz kuruluğundan korunmak için gözlük kullanmak önem taşıyor. Evden çalışma sürecinde yoğun bilgisayar kullanımı sebebiyle de gözler kuruyup, batma hissine yol açabiliyor. Gözleri dinlendirerek çalışmak göz sağlığını koruyor. Doktor kontrolünde kullanılacak göz damlaları da kuruluk probleminin çözülmesine yardımcı oluyor. Konjonktivit problemiyle karşılaşan kişilerin havlu yerine kağıt mendillerin kullanması tavsiye ediliyor. En önemlisi ise göz sağlığını korumak ve doğru tedbirleri almak için mutlaka düzenli olarak göz muayenesinden geçmek gerekiyor.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir