Hamileliğe giden yolda yardımcınız olacak 10 madde

Adım adım hamileliğe hazırlanın

Her kadın bir gün mutlaka anne olmak ve bu özel duyguyu yaşamak ister. Bu süreci rahat ve sağlıklı geçirebilmek için ise sadece hamilelik döneminde değil, gebe kalmadan önce de birtakım önlemler alınması büyük önem taşır.

Op. Dr. Fırat Tülek

Memorial Ataşehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Fırat Tülek, anne adaylarının gebe kalmadan önce almaları gereken 10 önlem hakkında bilgi verdi.

1-Sigarayı bırakın

Çocuk sahibi olmayı planlayan bir kadının dikkat etmesi gereken ilk nokta, gebelik öncesi dönemde sigarayı bırakmak olmalı. Araştırmaların birçoğu tütün kullanımının kadın doğurganlığını ve erkekte sperm sayısını azalttığını göstermektedir. Ayrıca hamilelik döneminde sigara içmek; erken doğum, bebekte düşük doğum ağırlığı, plasenta problemleri, düşük yapma, ölü doğum, yarık dudak/ damak gibi birçok sağlık problemine neden olmaktadır.

2-Alkol tüketmeyin

Gebelikte alkol alımı ile ilgili tanımlanan bir eşik değeri yoktur. Bu nedenle gebelik öncesinde ve gebelikte tüketilmemelidir. Düşük ve ölü doğum riskini artırmakta, ayrıca aşırı alkol alımı, fetal alkol sendromu olarak tanımlanan bebekte yüz deformitelerine ve zeka geriliğine yol açmaktadır.

3-İdeal kilonuzdayken hamile kalmaya dikkat edin

Hamile kalınmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşılmalıdır. Çok zayıf ya da çok kilolu hamile kalmak, yüksek tansiyon, diyabet, çarpıntı hissi ve yorgunluk gibi birçok problemi beraberinde getirmektedir.

4- Yanlış beslenme alışkanlığınızdan vazgeçin

Günlük olarak üç ana öğün ve hafif ara öğünlerle beslenmeye özen göstermek gerekmektedir. Çeşitliliğe önem verilerek pek çok vitamin ve minerali almak mümkündür.  Aşırı yağlı, tatlı ve kalorili gıdalar yerine; protein ve karbonhidrattan zengin, yağ oranı düşük besinler tüketilmelidir. Çay ve kahve miktarı azaltılıp, bunların yerine ayran, süt ve taze sıkılan meyve suları tercih edilmelidir.

5- Folik asit takviyesine başlayın

Bebeğin beynine ve omuriliğine giden sinir yolu, gebeliğin ilk ayında gelişmektedir. Folik asit kullanımı, sinir yolu kusuruna engel olmaktadır. Gebelik planlayan tüm kadınların gebelikten önceki iki ay ve gebeliğin ilk üç ayında günde 400 mikrogram folik asit alması gerekmektedir.

6-Doktorunuzla doğru bir planlama yapın

Gebelik öncesi sağlık kontrolü, özellikle 30-40’lı yaşlarda ya da annenin kronik herhangi bir rahatsızlığı varsa daha büyük önem taşımaktadır. Anne ve baba adayının aile öyküleri alınarak, kalıtsal özellik gösterebilecek bir hastalığın olup olmadığı araştırılmaktadır. Jinekolojik muayene ve ultrasonagrafi ile rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmektedir. Rahme ait bazı bozuklukların da (miyomlar, polipler gibi) hamilelik öncesi saptanması gerekmektedir. Eğer gerekli görülürse smear testi uygulanmaktadır. Laboratuvar testleri ile karaciğer, böbrek fonksiyonları ve kronik hastalık varlığı (hepatit, rubella, toksoplazma, şeker, hepatit gibi) detaylı araştırılmalıdır..

Uzun süre belli bir doğum kontrol hapı kullanıldığında, doğurganlığın geri gelmesi zaman alabilmektedir. Kadınların yüzde50’si son doğum kontrol hapını kullandıktan 6-7 ay sonrasında ancak gebe kalabilmektedir.

7-Aşıların tam olması önemli

Suçiçeği ve rubella gibi enfeksiyonlar, doğmamış bir bebek için tehlike arz edebilmektedir. Eğer gerekli aşılar yapılmamışsa, gebe kalınmadan en az bir ay önce kan testi yapılarak bağışıklığın, aşıların kontrol edilmesi gerekmektedir.

8-İlaç kullanımına dikkat!

Birtakım ilaçlar plasentadan geçip bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Kullanılan ilaçlar, vitamin ya da bitkisel takviyeler konusunda doktorlar mutlaka bilgilendirilmelidir.

9- Diş tedavinizi yaptırın

Ağız içinde mevcut olan sorunlara ait tedavilerin hamilelikten önce tamamlanmasısüreci kolaylaştırmaktadır. Hamilelikte diş eti hastalıkları riski daha fazladır ve erken doğuma bile neden olabilmektedir.

10-Düzenli egzersiz yapın ve stresi azaltın

Düzenli egzersiz, hamilelik döneminin daha rahat geçmesi açısından önemlidir. Özellikle yoga ve pilates, son dönemlerde anne adaylarının en çok tercih ettikleri egzersizlerdendir. Vücudu rahatlattığı gibi normal doğum planlayan annelerin motivasyonunu yükseltmekte, sırt ve bel ağrılarını ve aynı zamanda stresi azaltarak anne adaylarına büyük faydası olmaktadır.

 

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir