Hareketsizlik, obezite ve sigara kullanımı bel fıtığı yapıyor

Hastalarının yaklaşık yüzde 2.5’u ameliyat ediliyor

Toplumda iş gücü kaybına yol açan hastalıkların başında bel fıtığı geliyor. Obezite, hareketsizlik, sigara kullanımı, omurga fizyolojisine uygun hareket etmemek ve meslekle ilgili faktörler, risk faktörleri olarak kabul ediliyor.

Uzm. Dr. Salih Aydın

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahı Uzm. Dr. Salih Aydın, toplumda sık görülen bel fıtığına yol açan nedenler ve tedavi sürecine dair bilgi verdi.

Bel fıtığında ilk tercih fizik tedavi

Bel fıtığı çok sık görülen bir hastalık ancak hastaların hepsi ameliyat edilmiyor. Cerrahi operasyon uygulanan hastaların oranı yaklaşık yüzde 2-2.5 civarında. Hekimin muayenesi ve yapılacak nöroradyolojik incelemelerin yani MR tetkiklerinin önemi büyük. Tanıyı koyduktan sonra öncelikle yatak istirahati, ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla ve başlangıçta fizik tedavi gibi alınan bu önlemlerle hasta rahatlatılmaya çalışılıyor. Ancak bu önlemlere karşı bacaklardaki ağrı geçmezse, uyuşukluk ve kas güçsüzlüğü devam ederse ameliyat kararı alınıyor.

Endoskopik disk cerrahisi tedavide önemli

Günümüzde cerrahi operasyonlar iki şekilde yapılıyor. Biri açık, diğeri de kapalı sistem. Mikroskobik mikro cerrahi ameliyattan önce bel fıtığı operasyonları tamamen açık sistemle yapılıyordu. Mikroskobun 1970’lerin sonuna doğru bulunmasının ardından bu yöntem altın standart olarak kabul edildi. Ancak günümüzde endoskopinin de bulunmasıyla birlikte artık minimal invaziv denile tam endoskopik disk cerrahisi tercih edilmeye başlandı. Ameliyatı omurganın hareket kabiliyetinin sabitliğini bozmadan yapmak çok önemli. Mikroskobik mikro cerrahi sistem, endoskopik yönteme göre, invaziv bir tekniktir.

Endoskopik ameliyatta küçük bir yara yeri oluyor, böylelikle daha az doku ve kan kaybı gerçekleşiyor. Operasyon sonrası gelişebilecek fibröz doku denilen yapışıklıklar olmuyor ya da az görülüyor. Özellikle kilolu ve obez hastalarda cerrahi yaklaşımın kolaylığı sağlıyor. Ameliyat sonrası ağrı kesici ihtiyacı azalıyor, daha kısa bir iyileşme süreci vardır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir