İnmemiş testis hakkında bilinmesi gereken 5 önemli konu

Bu sorun çocuğunuzun baba olmasını engelleyebilir

Ülkemizde her 100 bebekten en az 1’inde görülüyor. Prematüre bebeklerde daha sık rastlanıyor. Özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli.

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, “İnmemiş testis tedavisi altı aydan sonra ve en geç bir yaşına kadar gerçekleştirilmelidir. Bir yaşından sonra tanı alan çocuklar mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi taktirde vücut sıcaklığına maruz kalan testislerin hücresel yapıları bozulur. Bu çocukların ileride baba olma potansiyelleri olumsuz etkilenir. Ayrıca testis kanseri riski de artmaktadır” diyor.

Belirti vermiyor!

Ağrı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler vermez. Aile tarafından çoğu zaman fark edilmeyip dikkatli bir muayene sırasında saptanabilmektedir. Doğum sonrası anneden geçen hormonların baskılayıcı etkisi ortadan kalkınca bebeklerde cinsiyet hormonu düzeyinde artış meydana gelir. Bu durum testislerin inişine devam etmesini sağlar. Bir yaşına gelindiğinde doğumda saptanan inmemiş testislerin yüzde 70’i torbaya inmiş olur. Ülkemizde bir yaşına kadar inmemiş testisin görülme sıklığı yüzde 1-5 arasında değişirken, prematüre bebeklerdeyse bu oran yüzde 45’e çıkmaktadır.

Kozmetik ürünler ve tarım ilaçları da yol açabiliyor!

Hormonal faktörler cinsiyet gelişim kusurları ve testosteron (erkek cinsiyet hormonu) üretimini ve etkisini azaltan bozukluklardır. Fiziksel faktörler testis ve kasık kanalının anatomik yapısını bozan anomalilerdir. Çevresel faktörler, anne karnındayken maruz kalınan kozmetik ürün imalatında kullanılan bazı maddeler (fitalat) ve tarım ilaçları gibi kimyasallardır. Genetik faktörler ise inmemiş testise neden olabilen bazı sendromlar ve gen mutasyonlarıdır.

Erken tanı ve tedavi çok önemli!

Testislerin sperm ve hormon üretimine normal şekilde devam edebilmeleri için vücut sıcaklığından 2-7 derece daha düşük bir ortamda bulunmaları gerekir. Vücut sıcaklığına maruz kalan testislerin hücresel yapıları bozulmaktadır. Bu çocukların ileride baba olmaları potansiyelleri olumsuz etkilenmektedir. Ayrıca ileride testis kanseri gelişmesi, testisin kendi etrafında dönüp boğulması (torsiyon), travmaya maruz kalması ihtimalleri vardır. Bunlarla birlikte boş bir torba görünümünün çocuk için yaratacağı psikolojik etkiler de göz önüne alınmalıdır.

 6 ay-1 yaş arası tedavisi şart!

Doğum sonrası fark edilen inmemiş testislerin bir bölümü, ilk bir yaş içinde inişini tamamlayabilmektedir. Bu süreç genellikle üç-altı ay içinde tamamlanırken, altıncı aydan sonra kendiliğinden inme ihtimali giderek azalmaktadır. Bu nedenle inmemiş testis tedavisi 6 aydan sonra ve en geç 1 yaşta gerçekleştirilmelidir. 1 yaşından sonra tanı alan çocuklar mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir.

 ‘Utangaç testis’ ergenliğe kadar takip edilmeli!

Halk arasında ‘utangaç testis’ olarak adlandırılan bu durumda aile çocuğun testisinin zaman zaman yukarı kaçtığını, banyo sırasında indiğini belirtmektedir. Testisi soğuktan ve travmadan korumaya yönelik bu refleks tamamen fizyolojiktir. Tedavi gerektirmez. Ancak utangaç testislerin üçte birinde ileride inmemiş testis gelişebilmektedir. Bu çocukların ergenliğe kadar takip edilmeleri gerekmektedir.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir