- PenFest 9-10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek - 2 Kasım 2024
- Green Up Koleksiyonuna yeni ürünler ve renkler eklendi - 31 Ekim 2024
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınlara güçlü bir destek - 25 Ekim 2024
Kanser hastaları COVID-19 aşısını olmalı mı?
Kanser hastaları ve yakınları, ‘Kanser hastalarına Covid-19 aşısı yapılmalı mı?’ sorusunun yanıtını merak ediyor. Peki uzmanlar bu konu hakkında neler diyor?
Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, “Hastanın genel durumunun iyi olması durumunda aşı olunmasını öneriyoruz” açıklamasında bulundu:
Toplumda uygulanması planlanan, değişik teknolojilerle üretilen Covid-19 aşılarının hiçbiri canlı virüs aşısı değildir. Çalışmalar kanser hastalarını içermiyor ve beklenen etkinliğin özellikle aktif kemoterapi alan hastalarda düşük olacağı öngörülüyor. Bu hastalara aşılardan herhangi birinin yapılmasının Covid-19 enfeksiyonu riskini azaltacağı düşünülerek Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı aşılardan birini yaptırmasını öneriyoruz.
Hastanın durumu iyi ise aşı her evrede uygulanabilir
Her kanser hastası aşı olabilir. Ancak hastaların aktif Covid-19 enfeksiyonu olduğu dönemde ya da hastalığa bağlı düşkün olduğu dönemde bu aşıların yapılması önerilmiyor. Genel durumu iyi olan hastaya yapılması önerilebilir. Evre ile ilgili bir kısıtlama yok, her evrede bu aşılar yapılabilir.
Yan etkiler kısa süre sonra geçiyor
Aşıların özellikle bu hastalara uygulanması ile ilgili yan etkiler anlamında paylaşılan bir bilgi yok. Bildiğimiz kadarıyla bu aşılara bağlı yan etkiler çok ağır değil. Aşı hastaların genel durumlarının iyi olduğu dönemde yapılması durumunda olası yan etkiler de birkaç gün sonra geçebilir.
Sağlık Bakanlığı’nın yardımıyla Türkiye’de kanser hastalığı tedavisi gören 1.523 Covid-19 hastalığına yakalanmış hastayı takip ettik. Bir aylık takibimizde bu hastalardaki ölüm oranı yüzde 5.1’di. Radyasyon Onkolojisi Derneği’nin yaptığı çalışmada da yine yüzde 5 oranı bulundu.
Daha önce Çin’den rapor edilen yüzde 40 oranındaki rakamlar bizim kendi takip ettiğimiz hastalarda görülmedi, çok daha düşük bir ölüm oranı görüldü. Bu veriler Aralık ayı başında UICC (Union for International Cancer Control) kurumunun ‘International Journal of Cancer’ isimli prestijli dergisinde yayınlandı.
Yakın zamanda New York Sloan Kettering Kanser Merkezi’nden gelen bir başka raporda kanser hastalarının Covid-19’a yakalandıkları zaman iki aya kadar bulaştırıcılıklarının devam ettiğine ilişkin erken raporlar da var.