Kuduz, doğru aşılama ve bilinçlendirmeyle yüzde 100 önlenebilir

8 maddede hastalığı tanıyın

Kuduz, felçten komaya, daha sonra da ölüme neden oluyor. Evcil hayvanınız veya bir kişinin, enfekte olmuş bir hayvana temas ettiği şüphesi varsa, erken müdahale hastalığı önleyebilir.

Kuduzla Mücadele Küresel Birliği (The Global Alliance for Rabies Control), kuduzun yılda 8.6 milyar dolara ulaşan küresel bir ekonomik yükü olduğunu tahmin ediyor. Türkiye’de kuduza karşı mücadelede aşı, eğitim ve teknik hizmetlerle destek veren kuruluşlarla iş birliği yapan Boehringer Ingelheim, 28 Eylül Dünya Kuduz Hastalığı Günü dolayısıyla bir bilgilendirme yaptı.

Kubilay Destegüloğlu

Boehringer Ingelheim Türkiye Hayvan Sağlığı Ülke Müdürü Kubilay Destegüloğlu, “Veteriner hekimler, evcil hayvan sahipleri, hükümetler, sivil toplum kuruluşları, sağlık sorumluları ve diğer ilgili kişilerle birlikte hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için dünya çapında çalışıyoruz. Kuduzu  önlemek, küresel bir toplum çabası gerektirir” dedi. 

  1. Kuduz hastalığı nedir?

Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz bir viral hastalıktır. İnsanlar da dahil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkileyen kuduz, belirtileri ortaya çıktığında ölümcüldür.

  1. Ne sıklıkla görülür?

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre dünyada yüzde 40’ı çocuk olmak üzere her gün ortalama 160 kişi kuduzdan dolayı hayatını kaybediyor. Kuduz vakaların yüzde 95’inden fazlası Asya  ve Afrika’da görülüyor.

  1. Kuduz nasıl bulaşır?

Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğüyle yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla bulaşır. Köpekler, virüsün en yaygın kaynağıdır ve tüm insan kuduz ölümlerinin yüzde 95’inden fazlasından sorumludur. Yaban hayat popülasyonu da kuduz virüsünün bulaşmasında etkilidir. Doğu Avrupa’da rakun köpekleri ve tilkiler, Kuzey Amerika’da kokarcalar ve yarasalar, Afrika ve Asya’da çakallar ve firavun fareleri, Latin Amerika’da yarasalar, Porto Riko ve diğer Karayip Adaları’nda firavun fareleri, Güney Kore’deyse rakun köpekleri en sık bulaştıran hayvanlardır.

  1. Belirtileri nelerdir?

Hayvanlarda en net kuduz işaretleri, şiddetli davranış değişiklikleri ve açıklanamayan ilerleyici felçtir.

İnsanlarda ilk bulguları baş ağrısı, ateş, kaygı ve karıncalanma veya ısırık bölgesi yakınlarında değişen duyarlılıklar olabilir. İnsanların çoğunda aynı zamanda göz bebeklerinin genişlemesi, ses ve ışığa alışılmadık duyarlılık, değişen vücut sıcaklığı,  nöbetler, halüsinasyonlar ve hidrofobi görülür.

  1. Tanısı nasıl konulur?

Kişinin, kuduz olduğundan şüphelenilen bir hayvan tarafından ısırılması veya temas edilmesi durumunda tanı konulur. Fakat hayvanlarda doğrulayıcı teşhis ancak ölüm sonrası yapılabilir.

  1. Kendiniz veya evcil hayvanınızın kuduz hastalığına maruz kaldığından şüpheleniyorsanız ne yapmalısınız?

Evcil hayvanınız veya bir kişinin, enfekte olmuş bir hayvana temas ettiği şüphesi varsa, erken müdahale hastalığı önleyebilir.

  1. Kuduz önlenebilir mi?

Kuduz, doğru aşılama ve bilinçlendirme programlarıyla yüzde 100 önlenebilir.

  1. Bugün ne kadar ciddi bir tehdittir?

Dünya Sağlık Örgütü, yılda 59 bin kişinin kuduzdan öldüğünü ve yaklaşık 15 milyon kişinin kuduz olduğundan şüphelenilen hayvanlara maruz bırakıldıktan sonra tedavi altına alındığını tahmin ediyor.

En büyük kuduz tehdidi, köpeklerde koruyucu aşılamanın yeterli seviyede yapılmadığı ve bulaşma sonrası tedavinin yaygın uygulanamadığı, dünyanın en fakir bölgeleri olan Afrika ve Asya’dadır.

İlk adım, yara tedavisi uygulamaktır

  • Yarayı bol su ve sabunla veya deterjanla yaklaşık 15 dakika yıkayın.
  • Ardından,yüzde 70 alkol/etanol, tentür veya iyot gibi virüsidal tedavi uygulayın.
  • Yaraya dikiş atmayı mümkün olduğunca geciktirin.
  • Hemen bir doktora danışın. Doktorunuz, kuduzun insanlarda gelişmesini önlemek için maruziyet sonrası kullanılacak profilaksi veya önleyici tıbbi tedaviye karar verecektir.
  • Veteriner hekim, kuduz hayvanlar için uygun müdahaleyi uygulayacaktır.

Kuduzla mücadele etmenin yolları

  • Köpek ve vahşi hayvanların toplu aşılanması yoluyla enfeksiyonun azaltılması veya ortadan kaldırılması,
  • İnsanlarla temasta olan evcil hayvanların ve yüksek riske maruz kalan çiftlik hayvanlarının aşılanması,
  • İnsanlarda aşılama ve anti-rabies immunoglobulin uygulamasıyla kuduzun önlenmesi ve tedavisi.



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir