Vücutta ödemi engellemek için hangi önlemleri almalısınız?

Vücudunuz fazladan 4-5 litre su tutuyor mu?

Dr. Özkan Uysal

Ödem, vücudun hücreler arası sıvı hacminin artmasıyla oluşan bir durum. Ortaya çıkmasında etkili pek çok faktör var. Acıbadem International Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı , basit yaşam değişikliklerinin ödemi azalttığına dikkat çekti: “Vücut ağırlığının artması, yüzük ve ayakkabıların sıkması, çorapların iz bırakması, yüzün şişmesi, kol ve bacakta gerginlik ve sertlik, ödemin belirtileri arasında. Bunlar, vücudunuzda en az 4-5 litre fazla su olduğu anlamına gelebiliyor.”

Uysal, ödeme karşı alabileceğiniz basit ama etkili önlemleri sıraladı:

1. Tuzu azaltın
Fazla tuz tüketimi ödeme neden olabiliyor. Ayrıca yüksek tansiyona ve dolayısıyla kalp, böbrek ve beyinle ilgili ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Ülkemizde yapılan çalışmalar normal tüketilmesi gerekenden neredeyse üç kat fazla tuz tükettiğimizi gösteriyor. Yüksek tuz içeren gıdalar hazır gıdalar, soslar, cips ve çerezleri hayatınızdan çıkarın.

2. Hareketinizi artırın
Lenf sistemi, vücuttaki fazla sıvıların atılmasında son derece önemli. Uzun süre hareketsiz kalınması, lenf dolaşımını azaltarak ödeme neden oluyor. Düzenli sporsa ödemi azaltıyor.

3. İlaçlarınızı gözden geçirin
Bazı romatizma ve tansiyon ilaçları, ödeme yol açabiliyor. Tansiyon ilacına bağlı ödem oluştuysa doktorunuza danışarak ilacın değiştirilip değiştirilmeyeceğini öğrenebilirsiniz.

4. Karbonhidratı azaltın
Fazla karbonhidrat aldığınızda, vücudunuz bunu sindirebilmek için fazla su tutuyor. Bu durum da ödeme neden olabiliyor. Ekmek, makarna ve pilav tüketimini azaltın.

5. Adet dönemlerinize dikkat edin
Kadınlarda özellikle adet öncesi ve sırasında ödem artıyor. Bunun nedeni de vücudunuzda hormonların farklılaşması. Özellikle bu dönemde tuzlu ve karbonhidratlı gıdalar tüketmeyin.

6. Bazı gıdalara ağırlık verin
Kiraz, ananas, kayısı, maydanoz ve salatalık, su atıcı özelliği olan besinler. Ödeminiz olduğunda bunları tüketebilirsiniz.

7. O içeceklerden uzak durun
Günlük en az 2.5 litre su içmelisiniz. Alkol, kola ve şekerli meyve suları gibi ödemi artırabilecek içeceklerden uzak durmanızda yarar var.

8. Yoğurt ve kefir tüketin                                                                                                                                                               Kalsiyum bakımından zengin olan bu gıdalar, vücutta mineral dengesini sağlayarak ödem oluşumunu önleyebiliyor.

Ödem neden artar?
• Fazla tuz tüketimi
• Hareketsizlik
• Böbrek, karaciğer, kalp ve tiroid bezi hastalıkları
• Bazı ilaçlar
• Kadınlarda adet öncesi ve sırasında yaşanan hormonal değişiklikler




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir