Yüz gerdirme ameliyatlarında en çok merak edilenler

Yüz gerdirme operasyonlarındaki yenilikler

Kimi kaşını yukarı kaldırmayı, kimi alnındaki çizgileri sildirmeyi, kimi dudaklarının iri görünmesini, kimi de bunların hepsini ve daha fazlasını istiyor. Bu istekleri gerçekleştirmede küçük dokunuşlar bazen yeterli gelirken, bazen de ameliyat masasına yatmak gerekiyor.

Prof. Dr. Şükrü Yazar

Acıbadem Altunizade Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Yazar, yüz gerdirmede en çok merak edilenler hakkında sorularımızı yanıtladı.

  • Yaş sınırlaması var mı?

Yüz germede yaş sınırlaması bulunmuyor. Eğer hasta kendini yorgun, yüzünü yaşlanmış hissediyorsa ve muayenede gerçekten yüzünün sarktığı, dinamikliğini kaybettiği görülürse non-invaziv yöntemler denilen botoks, dolgu, lazer, hücresel tedavi ya da yüz germe ameliyatının planlaması yapılabiliyor.

  • Ne kadar gençleşeceğim?

İşlemden önce hastanın gençlik fotoğrafına bakılıyor. Nerelerde yaşlanma olduğu saptanıyor ve buna göre bir planlama yapılıyor. Böylece hasta 5-10 yıl arası gençleşiyor.

  • Kalıcılık süresi nedir?

Ehil ellerde gerçekleştirilen işlemin kalıcılık süresi genelde 10 yıl devam edebiliyor. Ancak bu süre kişinin yaşam koşullarıyla yakından ilgili. Eğer çok sigara içiyorsa, stresli bir yapısı varsa, uykusuz kalıyor ve kendine iyi bakmıyorsa, sporunu yapmıyor, diyetine dikkat etmiyor, güneş hasarına karşı önlem almıyorsa, bir de egzersizden uzak yaşantısı varsa kalıcılık süresi azalıyor.

  • Kalıcılığı nasıl sürdürebilirim?

Kişinin sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması ve gerektiğinde yüzüne küçük dokunuşlar yaptırması durumunda kalıcılık süresi artıyor. Botoksun zamanında yapılması, gerekirse dolgu uygulamaları, lazerle sıkılaştırma ve öneriliyorsa hücresel tedaviyle kalıcılık sürdürülebilir.  Yüzünü güneşten çok iyi koruması şart. İyi bir kremle nemlendirme de çok önemli.

  • Günlük hayata ne zaman dönülüyor?

‘Yüzümüz çok şişecek, moraracak, bir süre toplum içine çıkamayacağız’ gibi endişelere artık gerek yok. Zira günümüzde plastik cerrahideki tekniklerin gelişmesi, endoskopik cerrahi kullanılması, kullanılan teknikler sayesinde dokulara zararın minimuma indirilmesi sayesinde hastaların iyileşme süreci hızlandı. Ameliyat sonrası genelde 1-2 gün hastanede kalıp, taburcu olduktan sonra günlük yaşantılarına dönebiliyorlar. Yüzde morluk, ödem oluşursa 48-72 saatten sonra inmeye başlıyor, 7-10 gün sonra da hastalar işlerine dönebiliyor. Yapılan işlemin sonuca ulaşması ve yüzün doğal halini bulması ise 1.5-2 ay sonra.

  • Ameliyat olunca çok mu değişirim?

‘Çevremdekiler beni tanımayacak mı, çok mu değişeceğim, pasaporttaki resmimden çok mu farklı olacağım’ gibi sorular da en çok yöneltilen sorulardan. Oysa bu endişeler yersiz. Çünkü kişinin kendi kemik yapısı, kalıcı yapısı değişmiyor. Sadece kişinin mevcut yaşı daha geriye götürülüyor ve daha canlı, daha genç, daha az yorgun görünmesi sağlanıyor.

  • Sadece cilt mi gerdiriliyor?

Hayır. Yüz germe ameliyatı yapılırken dokular üç boyutlu şekillendiriliyor, yani ciltte kesi yapılarak, mimik kaslarına, bağ dokusuna ve gevşeyen dokulara ulaşılıyor. Cilt altındaki derin dokularda yapılan bu tekniklerle yüz üç boyutlu olarak yeniden şekillendiriliyor.

  • Kesi izleri belli oluyor mu?

Endoskopik yöntemde 1-2 santimi aşmayan minik kesiler saçın içinde olduğundan görünmüyor. Klasik yöntemdeki kesiler ise kulak önünde ve arkasındaki doğal çizgi yerlerine yerleştiriliyor. Belli bir süre sonra da bu izler kayboluyor.

  • Başarısız olunursa düzeltilmesi mümkün mü?

‘Bir kere yüz germe ameliyatı oldum bu başarısızlığı taşımak zorundayım’ diye bir şey yok, çünkü düzeltilebilir.

 




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir