- Yeni yıl için hediye arayışında olanların telaşına son verecek - 8 Aralık 2024
- Yeni yılın tüm renkleri Anker’in yeni hoparlöründe - 8 Aralık 2024
- Yeni yıl için şık ve pratik hediye önerileri - 8 Aralık 2024
Genç bireyler yaşlılara virüs bulaştırabilir
Tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs salgını sürecinde yaşlı sağlığının korunmasında izolasyon önemli. Bunun yanı sıra kalabalık ailelerde bulaş riskinin azaltılabilmesi için evde temizlikten sosyal mesafe ve beslenmeye kadar farklı konulara dikkat etmek gerekiyor.
Akademik Geriatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Suna Erdinçler, yaşlı sağlığının korunmasına ilişkin bilgiler verdi:
Yaşlı bireylerin kendilerini ve sevdiklerini korumaları için en önemli adım, salgın kontrol altına alınana kadar evden çıkmamalarıdır. Özellikle 15 dakikadan uzun ve 1 metreden yakın temaslarda mikrop bulaşması riski yüksek. Mikrobu taşıyan kişilerin solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulması ve ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi halinde bulaşma olabilir.
El temizliği sonrasında yüzün yıkanması, saf suyla ağzın çalkalanması ve burnun yıkanması faydalı ama tuzlu suyla gargara yapmak doğru değil. Fazla tuz nedeniyle ağız ve burundaki sağlığımız için faydalı bakteriler zarar görebilir. Yalnız sık el yıkama, dezenfektan kullanımı ile cilt kuruyup tahriş olabilir. Bu nedenle sık aralıklarla nemlendirici kullanılmalı.
Odalar her gün havalandırılmalı
Özellikle dışarıdan gelen kişiler ayakkabılarını dışarıda çıkarmalı ve mümkünse girişe en yakın odayı kirli odası olarak belirleyerek tüm kıyafetleri burada çıkartıp dezenfeksiyonunu yapmalı. Kirli odası her gün düzenli havalandırılmalı. Çanta, mont gibi eşyalar bu odadan çıkarılmamalı, evden çıkmak gerektiğinde yine bu odada giyinilmeli. Dezenfeksiyon sonrasında eller yıkanmalı. Ayrıca ev içinde sıklıkla dokunulan yüzeyler günlük olarak temizlenip dezenfekte edilmeli.
Bu aşamalar sonrasında ev içinde sosyal mesafe korunmaya çalışılmalı. Aile üyeleri içinde hasta olan kişiler varsa mutlaka maske kullanılmalı. Hasta kişi için ayrılmış tabak, bardak, çarşaf, nevresim kullanılmalı. Aile büyüklerini korumak için hasta olmasa dahi ev içinde kullanılan havlu, nevresim gibi şeyler kişilere özgü olmalı.
D vitamini kullanımı faydalıdır
Bağışıklık sisteminin güçlü olması önemli. Birinci hedef, sebze, meyve ve proteinden zengin, çeşitlilik içeren öğünler halinde beslenmek olmalı. Tek yönlü, dengesiz beslenen yaşlılarda, tavsiye edilen günlük alım değerlerini geçmeyen düzeylerde vitamin, mineral içeren multivitamin, mineral kullanımı yararlı olabilir.
Kalsiyum fazlalığı ve ileri böbrek yetersizliği olmayan yaşlılarda günlük 800-1000 ünite D vitamini kullanımı kemik sağlığı için faydalıdır. Düzenli ve yeterli süre uyku da vücudun dinlenmesi ve kendini onarması için gereklidir. Düzenli egzersiz yapılması da bağışıklığın güçlenmesini sağlar.”
Günlük 1.5-2 litre sıvı tüketimine de özen gösterilmeli. Ayran ve limonata gibi faydalı içecekler de tüketilebilir.
Egzersize evde de devam edilmeli
Yaşlanmayla birlikte tüm organlarımızda olduğu gibi kaslarımızda da değişiklik olur, kas miktarı ve kuvveti azalır. Hareketsiz kalmak kas miktarı ve kas kuvvetimizi azaltabilir. Bu nedenle ev içinde rahatlıkla uygulanabilecek basit egzersizler düzenli olarak yapılmalı. Bu dönemde kaslar güçsüz kalmamalı. Egzersiz önerilerini derneğimiz tarafından hazırlanan http://www.akademikgeriatri.org/index.php?func=new_content&id=89 linkindeki videodan izleyebilirsiniz.