Mevsim geçişleri bipolar bozukluğu tetikliyor olabilir mi?

Duygularda ani iniş çıkışlar yaşanabilir

Türkçesi iki uçlu duygulanım bozukluğu olan, bipolar bozukluk, maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlanıyor. Mevsim gereği pek çok insan kendini mutsuz ve keyifsiz hissediyor. Bipolar hastaları için ise depresyon atakları başlıyor.

Atakların erken belirtilerini tanıyabilmenin önemli olduğunu söyleyen Psikolog Kardelen Oğhan, “Koruyucu tedaviye devam etmek ve doktor kontrollerini aksatmamak gerekiyor” dedi. Oğhan, hastalık hakkında bilgi verdi:

Hepimiz zaman zaman duygusal iniş ve çıkışlar yaşarız. Çok güzel bir haber alır, saatlerce ya da gün boyunca ağzımız kulaklarımızda dolaşırız. Veya kötü bir haber alır, bütün gün modumuz düşük gezer, isteksiz ve keyifsiz oluruz. Bunlar günlük rutinimizde kısa süreli diyebileceğimiz, uzun vadede hayatımızı ve kararlarımızı radikal şekilde etkilemeyen ‘an’lardır. Bir süre sonra kendi olağan duygu durumumuza geri döneriz.

Bipolar bozuklukta ise bir haftadan daha uzun süren, bazen birkaç aya kadar uzayabilen ve kontrol edemediğimiz ama olmadıkları dönemlerde de olağan hayatımıza devam edebildiğimiz iniş-çıkışlar yaşanır.

Riskli davranışlar görülebilir

İnişler derken kastedilen depresyon; yoğun bir değersizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, çaresizlik, suçluluk hislerinin ağır bastığı; özgüven, enerji ve motivasyonun azaldığı; uyku ve konsantrasyon zorlukları yaşanan çökkünlük halidir.

Çıkışlar ise az uykuya rağmen aşırı enerjik hissedilen, çok hızlı düşünüp hızlı konuşulan, günlük mutluluğa kıyasla çok daha enerjik ve neşeli olunan veya tam tersi çok daha agresif olunan, patlayan bir özgüvenle ve ‘her şeyi yapabilirim’ inancıyla ortalıkta dolaşılan, çok fazla para harcanan ve çoğu zaman da sorun olarak görülmeyen coşkunluk halidir.

Bütün bu ‘güzel’ gelen özelliklerine ek olarak, aslında göklere çıkardığı özgüvenle riskli davranışları beraberinde getirebilir. Kendi hayatımızı ve başkalarının hayatını riske atmamıza sebep olabilen bir duygu durum atağıdır… Hızlı araba kullanmak, riskli cinsel birliktelikler yaşamak, ciddi miktarlarda kredi çekip büyük alışverişler yapmak, radikal kararlar almalar örnek verilebilecek davranışlardan sadece birkaçıdır.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir