Okula dönen çocuk ve gençleri bekleyen omurga sorunları

Okul çantaları çocuğunuzun omurga sağlığına zarar vermesin!

Okulların açılmasına sayılı günler kaldı! Hem çocuklar hem de veliler için yeni  bir dönem başlıyor. Ancak okula dönüş, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Ağır sırt çantalarından okul sıralarına, ödev başında geçen hareketsiz saatlerden dijital cihaz kullanımına kadar pek çok durum çocuk ve gençlerin omurga sağlığını olumsuz etkiliyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Hekimi Op. Dr. Evren Fehmi Atay, omurga sağlığını korumanın yollarını anlattı: 

Okul çantası seçiminde ağırlığın sırta doğru dağılımı önem taşıyor. Özellikle 11 yaş sonrasında kendini gösteren skolyoza ağır çanta taşımak yol açabiliyor. Tekerlekli valiz tipi okul çantası kullanmak en doğru seçim. Sırt çantaları tercih ediliyorsa da tek taraflı kullanılmamalı. İki kayışın da dengeli olarak takılması, varsa bel ve göğüs bantlarının da bağlanmasına dikkat edin. Çapraz postacı tipi çantalar ise önce sağdan sola, sonra soldan sağa şeklinde dönüşümlü takılmalı. Gençler daha havalı diye sırt çantasını tek kayışla taşıyarak omurga sağlığını riske atıyor.

Okul ayakkabısında kriter rahatlık olmalı

Düz tabanlı kösele tipi ayakkabı ve babetler yerine ayağın tüm alanlarını eşit biçimde destekleyen spor ayakkabılar seçin. Tabanı düz, yerin sertliğini direkt ayağa yansıtan, ayak kirişini desteklemeyen ayakkabıları önermiyoruz. Tabanı yumuşak, ayak kirişini destekleyen, sıkmayan spor ayakkabılar ise güvenlidir.

Ayakkabı alırken söylenen ‘giydikçe genişler’ ifadesi yanlıştır. Ayakkabıyı mutlaka çift olarak denemeli. 5-6 dakika mağaza içinde yürümeli. Böylece sıkıp sıkmadığını anlaşılabilmektedir. Sonradan açılır diye alınan ayakkabılar kemiğin büyüme kıkırdaklarını ezebilmektedir. Ve ileride ayak şeklinde sorun yaratabilmektedir.

Hayat harekettir, hareket etmek ise hayat

Geçmiş yıllarda teneffüs aralarında tüm çocuklar hızla bahçeye çıkar ve oyun oynardı. Şimdilerde ders molalarını telefon ve tabletleriyle geçiriyorlar. Çocukların bedensel kapasitelerine uygun spor aktiviteler yapması önemli. Arkadaşlarıyla oyun oynaması hem fiziksel hem zihinsel hem de sosyal açıdan gerekli. Evde ve okulda çocukları hareketsizliğe alıştırmayın. Vücut kapasitelerine uygun bir şekilde harekete teşvik edelim. Hayatın hareket, hareketinse hayat olduğunu hiç unutmayalım.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir