- DESA’nın yeni marka yüzü Hafsanur Sancaktutan oldu - 4 Ekim 2024
- CLEAR Men’in Marka Yüzü: UEFA Yılın Futbolcusu Erling Haaland - 4 Ekim 2024
- Bahçeden toplanan ürünlerle sağlıklı atıştırmalıklar yapıldı - 4 Ekim 2024
ERKEN DÖNEMDE FARK EDİLMEYEBİLİR!
“Reflü hastalarının ağız içindeki diş çürüklerinin oranı, diğerlerine göre daha yüksek” diyen diş hekimi Pertev Kökdemir uyardı: “Asit nedeniyle yumuşamış olan diş minesine daha fazla zarar vermemek için yumuşak diş fırçası kullanın.”
Diş Hekimi Pertev Kökdemir, reflü hastalığının ağız ve diş sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirterek uyarılarda bulundu:
Ağız sağlığı; diş, diş eti ve çevre dokuların sağlığının bir bütünüdür. Birinde bozulma olursa, diğer tüm parçaları da etkiler.
Diş eti sağlığının bozulması; diş etinde kızarıklık, diş eti kanaması ve ağız kokusu olarak belirti verebilir. Diş sağlığının bozulması ise; diş renginde sararma, kararma, soğuk-sıcak hassasiyeti ve ağrıyla kendini gösterir.
Geri dönüşümü olmayabilir
Toplumda sık görülmeye başlayan reflü hastalığı da ağız ve diş eti sağlığını olumsuz etkiler. Reflü sonucu ağız ortamına kadar gelen mide asidi, diş ve diş etleri için güçlü asit içerir. Bu, tükürüğün tolere edemeyeceği kadar kuvvetli bir asittir. Eğer ağzınızı bol suyla çalkalamıyor, dişlerinizi yeterince fırçalamıyorsanız; hem dişlerde, hem de diş etlerinde geri dönüşümü olmayan hasarlar oluşabilir.
Ağız içinde asidin yaptığı tahrişe bağlı olarak, diş eti iltihaplanmaları ve diş minesi kaybına bağlı diş çürükleri gelişebilir. Diş çürükleri yıllar içerisinde yavaş geliştiği için hastalar tarafından erken dönemde fark edilemeyebilir. Bu nedenle reflü belirtileri olup ağız içi yakınmaları da bulunanların diş hekimi tarafından muayene edilmeleri önemli.
Diş etleri çekilebilir
Reflüsü olanlar, mutlaka yumuşak fırça kullanmalı. Bunun sebebi, mide asidi sonucu yumuşamaya başlamış olan diş minesinin; aşındırmadan, diş macunu ve tükürüğün yardımıyla tamir edilmesinin sağlanmasıdır.
Reflü aynı zamanda diş etlerinde de geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.Bunlar diş eti çekilmesi ve diş eti iltihabı olarak kendini gösterebilir. Diş etlerinizi bu zararlardan korumak için bol su içmeli, ağzınızı bol suyla çalkalamalı ve gece yatarken diş ve diş etlerinizi iyi bir şekilde fırçalamalısınız. Altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmek, kişilerin gözünden kaçabilen ufak hasarların kalıcı hasarlara dönüşmeden tedavi edilmesini sağlar.