- PenFest 9-10 Kasım’da Çırağan Sarayı’nda gerçekleşecek - 2 Kasım 2024
- Green Up Koleksiyonuna yeni ürünler ve renkler eklendi - 31 Ekim 2024
- Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınlara güçlü bir destek - 25 Ekim 2024
Doğru pişirme yöntemlerini biliyor musunuz?
İyi beslenmek için yemeğin nasıl pişirildiği, besinlerin içindeki vitamin ve minerallerin pişirme sırasında korunması önemli.
Diyetisyen Canan Aksoy, “Hayvansal protein tüketiminde öncelikli tercihlerimizden biri olan tavuk etini, besin değerini kaybetmeden doğru şekilde pişirmek, sağladığı faydadan tam anlamıyla yararlanabilmenin en önemli koşuludur” dedi. Aksoy, tavuk etini besin değerini koruyarak pişirmenin yollarını anlattı:
Tavuk eti önemli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra aynı zamanda demir, B vitaminleri, özellikle de B12 vitamini ve çinko içermesi açısından değerlidir. Beslenmemizde yer vermemiz gereken değerli protein kaynaklarından biridir. Bu nedenle satın alma sırasında gösterdiğimiz hassasiyeti, besin değerlerini koruyarak tüketmek açısından, pişirirken de göstermeliyiz.
Mutfak kültürümüzde tavukla ilgili pek çok yemek pişirme şekli var. Çevirme, kızartma, ızgara, tava, kavurma, yahni, güveç, sahan, buğulama, kapama, haşlama bunlardan bazıları.
- Tüm ön işlemlerde hızlı davranın. Oda sıcaklığında uzun süre bekletmeyin. Tavuk etinin soğuk zincir açısından hassas yapısı gereği buna özellikle dikkat edin.
- Marinasyon, beyaz etin yumuşaması ve lezzeti için önemli ancak oda sıcaklığında fazla bekletmeyin. Buzdolabına alın ve üzerini kapatın.
- Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemlerini tercih edin.
- Yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen gösterin.
- Orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir. Tavuk eti, iç sıcaklığı 72 dereceye geldiğinde pişer. Özellikle iri ve bütün tavukların yeterli derecede piştiğini anlamak için bir saplama termometre de kullanabilirsiniz.